Gépkocsi lízing folytatása halálozás után

2011.01.31. 12:06

Édesapám meghalt, van egy 5 éves autó a nevén, amin még 2 év hitel van. Szeretnénk tudni, hogy mi a teendő, ha a gépkocsit tovább szeretnénk fizetni, hagyatéki eljárás nem volt még. Van-e arra lehetőség, hogy kedvezőbb feltételek mellett tovább fizessük a lízinget?

Kedves Érdeklődő!

A szerződő elhalálozása esetén a finanszírozási szerződésből eredő jogok és kötelezettségek a hagyatéki eljárás hatálya alá tartoznak, ezért azt a hagyatéki leltárba nyilvántartásba kell vetetni. A hagyatéki eljárás keretében a közjegyző, az örökösök szándéka szerint rendelkezik arról, ki és milyen arányban részesül a hagyatékból. Amennyiben több örökös is szóba jöhet, célszerű már a hagyatéki eljárás során megállapodni a gépjármű öröklése ügyében, megtörténhet, hogy a többi örökös lemond egyetlen személy javára. Amikor a hagyatéki végzés jogerőssé válik, akkor szükséges annak megküldése a finanszírozó felé, hogy elindulhasson a hagyatéki átvállalás.

A szerződésen amennyiben a szerződés feltételei engedik, lehetőség van a szerződés futamidejének növelésére vagy a konstrukció módosítására, amellyel csökkenthető a havi díj mértéke.

A teendőkről, hagyatéki átvállaláshoz szükséges dokumentumokról, konkrét feltételekről érdemes lenne a finanszírozó tárasággal egyezetni.

Tisztelettel
Hiteldoktor