Hogyan kell az elidegenítési korlátozást töröltetni?

2011.02.13. 13:12

Kedves Hiteldoktor!

Van egy autóm, amit hitelre vásároltam. Néhány napja sikerült előtörlesztenem a teljes hátralevő összeget. Meg is kaptam a banktól a törzskönyvet és az igazolásokat, hogy nincs már tartozásom. Kaptam egy nyilatkozatot is, ami az Okmányirodának szól és kérik a forgalmi engedélyből az elidegenítési korlátozás törlését. Ez azt jelenti, hogy be kell mennem az okmányirodába ezzel a papírral? Én a forgalmiban nem látok semmilyen bejegyzést erre vonatkozóan (az autót újan vettem szalonban, ők intéztek mindent).

Válaszát előre is köszönöm

hnandi

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a gépjármű vásárlásakor hitel vett igénybe, a finanszírozó a hitelszerződés biztosítékaként opciós jogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be a gépjárműre.

Ezek a bejegyzések a forgalmi engedélyben nem láthatóak, azokat a BM gépjármű nyilvántartásában rögzítik.

Ennek a töröltetése a finanszírozó által kiadott nyilatkozattal, a törzskönyvvel és forgalmi engedéllyel lehetséges, a tulajdonos, vagy meghatalmazottja járhat el az okmányirodában.

A törlés elsősorban az Ön érdeke, ugyanis amíg ez a korlátozás élő bejegyzés a nyilvántartásban, az autó nem értékesíthető, valamint minden olyan változtatás, módosítás, igénylés, ami az autóra vonatkozik (pl. forgalmi engedély csere, rendszám csere, stb.) a finanszírozó engedélyéhez kötött.

Ezért a törlést célszerű még most elvégeztetni, mert egy esetleg több év múlva indított kérelemhez is be kell nyújtani vagy a finanszírozó engedélyét vagy a törlési kérelmet.

Tisztelettel:
Hiteldoktor