Csak az autót, azt ne bántsák!

2011.02.14. 11:52

Tisztelt Hiteldoktor!

A következő ügyben kérném a segítségét. Sajnos van több hitelem, amit nem tudok fizetni, ezért úgy néz ki a helyzet, hogy a dolog jogi útra terelődik. Tehát, gondolom, majd megpróbálnak minden fellelhető ingóságomat pénzé tenni. Viszont van egy hitellel terhelt autóm, amit fizetek rendesen, tehát ezzel az egy hitelemmel nincs gond! Az autó törzskönyve a banknál van, viszont az autó a nevemen van. Tehát ugye igazából ez a kocsi a fedezet a banknak. Kérdésem az hogy az autót elvehetik-e tőlem mivel az én nevemen van.

Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelettel:Tamás!

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos ha Ön a gépjármű tulajdonosa, akkor a végrehajtó lefoglalhatja azt, függetlenül attól, hogy a hitel fedezete maga az autó.

A végrehajtó ilyen esetben értesíti a finanszírozót és általában az árverezés után vagy a végrehajtó, vagy a vevő jogosult a törzskönyvre.

Fontos tudni, hogy a foglalással megszűnik a fedezet, ezért az a hitelszerződés azonnali hatály felmondásával jár, azaz a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik, azt Önnek meg kell fizetnie.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Tisztelt Hiteldoktor!

Köszönöm a múltkori válaszát ami hasznos volt.

Akkor azt kérdeztem hogy más hitel tartozás miatt, a hitellel terhelt autómat, ami az én nevemen van elvehetik-e tőlem?És azt írta hogy sajnos igen.

De ezt én nem szeretném mivel az autó hitelét fizetem rendesen,és akkor sokat buknék rajta.

Illetve szükségem van a munkámhoz is.

Kérdésem hogy mi van akkor, ha az autót édesapám nevére íratom,én pedig az üzembentartója leszek? Illetve ennek mi a folyamata egy hiteles autó esetében?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Tamás!

Tisztelt Tamás!

Elsőként azt kell tisztázni, hogy a finanszírozó biztosítja-e a hitelátvállalás lehetőségét.

Ha igen, akkor érdemes az átfutási időket alaposan megtudni, végig gondolni. A fontos az, hogy a hitelátvállalás és az ebből eredő tulajdonos váltás az okmányirodában még az előtt megtörténjen, hogy a végrehajtó esetleg lefoglalja a gépjárművet.

Amit erről tudni érdemes:

Adásvételi szerződést kell kötniük, de ez önmagában nem elegendő az okmányirodának. Szükséges az átvállalási megállapodás, a bank engedélye és a törzskönyv, ami szintén a banknál van letétben, ezt az átvállalás után a bank közvetlenül az okmányirodának postázza.

A végrehajtó a foglalást először jogilag és nem fizikailag érvényesíti. Tehát megtörténhet az, hogy a foglalásról szóló határozat már beérkezik az okmányirodába, az autó pedig Önnél van. A határozat alapján az okmányiroda bejegyzi a foglalást és ez már minden esetben akadálya az átírásnak, még akkor is, ha hitelátvállalás miatt kezdeményezik. Ha a határozat már az okmányirodában van, vagy rövid időn belül megérkezhet, akkor nem biztos, hogy érdemes a hitelátvállalás gyakran több hetes folyamatát elindítani és a módosítási díjat megfizetni, hiszen jó esély van az átírás meghiúsulására.

Amennyiben Ön a gépjármű üzembentartója kíván lenni, számítani kell arra, hogy kezesként a "szerződésben kell maradnia", azaz a fizetési kötelezettség megfizetéséért kezességet vállal.

Az átvállalás pontos menetéről, dokumentum igényéről és költségéről az érintett finanszírozó honlapján, vagy ügyfélszolgálatán tájékozódhat.

Tisztelettel:
Hiteldoktor