Kifizessem vagy visszaadjam?

2011.02.16. 12:21

Üdv!

Suzuki SX4-ünk lízinges még, 2,4 milió hitel van rajta (7 év még). Mivel járnánk a legjobban, ha kifizetjük a hitelt (2,4M) - a kocsi piaci értéke olyan 1,5-1,8M forint -, vagy ha visszaadjuk és kifizetjük a különbözetet? Ilyen esetben mind kettö bukás, de melyik a jobb? Válaszát köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel levelében nem írta meg pontosan mi lenne az Önök célja, vagyis hogy felmerült-e annak lehetősége, hogy megtartják az autót, vagy mindenképp szeretnének megválni tőle, ezért csak általános tanácsot tudunk adni.

Az autó visszaadása finanszírozónak az a megoldás, amit csak végszükség esetén javaslunk a tulajdonosoknak. Fontos tudni, hogy még abban az esetben is, ha Ön adja le az autót a bank által megjelölt helyen, a tárolás, értékesítés költségei jelentősen megnövelik a bank felé fennálló tartozást.

Általánosságban az is elmondható, hogy a bankok nagyszámú visszavett/visszaadott gépjármű-állománnyal rendelkeznek, az értékesítéskor alacsonyabb árat tudnak csak elérni, mint például, ha Ön keres vevőt az autóra.

A fentiek miatt ez a megoldás nem előnyös, ezért nem javasoljuk.

Ha nem kívánják megtartani az autót, akkor a hitelátvállalással egybe kötött értékesítés amivel a legjobban járnak. Amennyiben erre nem nyílik lehetőség, az értékesítésből befolyt vételár és a tartozás különbözete Önöket fogja terhelni.

Itt gondolni kell arra, hogy a finanszírozó csak akkor adja ki az értékesítéshez szükséges dokumentumokat, ha a teljes tartozást kiegyenlítik. Vannak olyan finanszírozók is, akik technikai hitelt biztosítanak azoknak az ügyfeleknek, akik a tartozásnál alacsonyabb összegért tudják csak eladni az autójukat.

Javasoljuk, keresse meg a bank ügyfélszolgálatát, és egyeztessen velük a megoldási lehetőségekről és feltételekről.

Tisztelettel:
Hiteldoktor