Ügyvéddel, közjegyzővel eladhatom terhelt autómat?

2011.02.20. 10:46

Tisztelt hiteldoktor. Az a kérdésem,hogy a hiteles autót szabad-e közjegyző vagy ügyvéd által írt szerződéssel eladni.Lehet ebből később problémám?

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel a hitel fedezete maga a gépjármű, az autóra elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre, tehát az értékesítés csak a bank engedélyével lehetséges.

Amennyiben levelében arra gondolt, hogy az eladást szerződésbe foglalják, de a gépjármű átírása és a hitel átvállalása nem történik meg, akkor azt tudjuk mondani, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben járható lenne oly módon, hogy kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel, hiába születik közjegyzői megállapodás, a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás. Ezen túlmenően az autóval kapcsolatos minden költség (adó, büntetés, biztosítás stb.) is az Ön nevéhez kötődik, ez további kockázatokat hordoz magában.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az értékesítésre a tulajdonjog átvezetésével és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség finanszírozóval előzetesen egyeztetett, jogilag tiszta átvállalásával kerüljön sor.

Tisztelettel:
Hiteldoktor