Alámtett a volt főnököm, a bank visszakozik

2011.02.26. 09:06

Tisztelt Hiteldoktor!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, vagyis olyan problémám lenne, hogy két héttel ezelőtt vásároltam egy személyautót hitelre, amiről megtörtént a szerződéskötés. Még a hitel folyósítása előtt munkahelyet váltottam, ami nem tetszett az előző főnökömnek és alám tett a banknál. Ezáltal ők nem hajlandóak elutalni az autóból fennmaradó összeget, viszont a kocsi már a nevemre van íratva és biztosítás is van rá kötve. Mai nap azzal állt elő a bank, hogy fordítsuk meg az adóst és a kezest, illetve még pluszba fizessek be 500.000 Ft önerőt a már befizetett 855.000 Ft mellé. Én ezt nem igazán akarom és nem tudom elfogadni. Kérdésem lenne, hogyha nem tudunk megegyezni a bankkal mit lehet tenni ezzel kapcsolatban, ki hibázott, illetve ha vissza kell iratni az autót az eredeti tulajdonos nevére, az kit terhel anyagilag? Visszairatás költsége megegyezik e az átírási költséggel vagy vannak plusz kiadások? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Szabisza

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt helyzetben először azt kell megállapítani, hogy valamelyik fél szerződést szegett-e. Megnyugtató választ erre a kérdésre nyilván csak a konkrét szerződés, a banki ÁSZF, illetve az Üzletszabályzat, a vonatkozó jogszabályok és a szerződéskötést követően beállt körülmények alapos vizsgálata után lehetne adni. Javasoljuk, kérje ügyvéd segítségét.

Általánosságban elmondható, hogy önmagában az adós által bejelentett munkahely váltás nem jelenti az adós vagyoni helyzetének a romlását, vagy hitelképtelenné válását és így a hitelnyújtó elvileg nem válik jogosulttá a hitelösszeg folyósításának a megtagadására, vagy a feltételek módosítására. Amennyiben a munkahelyváltás egyben bércsökkenéssel is jár és/vagy az adós elmulasztja a munkahelyének megváltozását, mint lényeges adatváltozást a banknak bejelenteni, akkor az Adósnak kell vállalni az ebből eredő következményeket.

Ezen felül a szerződéses dokumentumok rendelkeznek a bank és az ügyfél lehetőségeiről, jogairól és kötelezettségeiről, melyek közt szerepelhetnek a bank feltétel módosításainak lehetséges esetei és ezek feltételei is. A hitel paramétereinek változtatását (önerő, futamidő, szerződő fél stb.) a bank finanszírozási feltételei szabályozzák. Ha a munkahely váltás a hitelképesség szempontjából lényeges elemek romlását vonja maga után, akkor a finanszírozási feltételek alapján ezek a paraméterek is változhatnak.

Amennyiben megállapítható az, hogy a bank szerződést szegett, illetve jogszerűtlen volt a visszatartási jogának a gyakorlása, a bankot, mint szerződésszegő felet az okozott kár megtérítésére lehet kötelezni, ide értve természetesen a biztosítási díjak, átírási költségek érvényesítését is. Fontos azonban, hogy az adós akár szóban, akár írásban bejelentse a banknak az igényét, közölje álláspontját, tehát először a bankkal próbálja meg a helyzetet tisztázni.

Ha a bank elutasítja a panaszt az adós a PSZÁF-hoz is fordulhat panaszával.

Amennyiben nem lehet az adott helyzetben tisztázni, hogy történt-e bármelyik fél részéről szerződésszegés és/vagy jogszerű/jogszerűtlen volt-e a visszatartási jog gyakorlása, vagy ha a helyzet tisztázása belátható időn belül nem lehetséges, akkor a következő kérdés az lenne, hogy hogyan lehet megszüntetni vagy felbontani a kölcsönszerződést. Itt nyilván a felmondás, vagy - ha erre a szerződés és/vagy jogszabály alapján van lehetőség - elállás jöhet szóba. A felmondás a jövőre nézve szünteti meg a szerződést, az elállás a szerződés megkötésére visszaható hatállyal. A felmondási, illetve az elállási joggal kapcsolatos részletes szabályokat a szerződésben, valamint a szerződéskötést megelőzően a fogyasztónak kötelezően átadandó tájékoztató dokumentáció is tartalmazza.

Érdemes ellátogatni a PSZÁF honlapjára is a témával kapcsolatban.

Természetesen az eset összes körülménye, a szerződéses dokumentáció és az említett szabályozók rendelkezései alapján lehet mérlegelni azt, hogy adott esetben milyen lépéseket érdemes tenni az ügy rendezése, a hatékony jogérvényesítés érdekében.

A tulajdonosváltás költsége tudomásunk szerint kötött, tehát ugyan olyan mértékű összegre lehet számítani, mint amit az Ön nevére íratáskor kellett megfizetni. Ez alól kivétel lehet, ha a két időpont között a kapcsolódó illeték mértéke a vonatkozó rendelkezések alapján megváltozik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor