Eladósodtam, kölcsönadtam, összetörte, nem fizette

2011.03.28. 16:45

Tisztelt Hiteldoktor!

Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: 2007-ben vettünk egy Suzuki Ignist 10 éves hitelre(a Swiftünket beszámolták). Kb 1 év után megszűnt a munkahelyem, 4 hónapig nem tudtam elhelyezkedni, ezért átadtam egy közeli "barátunknak" kölcsönadási szerződéssel határozatlan időre, amiben vállalta hogy őt terheli minden költség az autóval kapcsolatban, tehát fizeti a hitelt, kötelezőt, súlyadót, cascót stb. Egyik nap hívtak a rendőrségtől, hogy balesetezett az autómmal, részeg volt (csak anyagi kár keletkezett), és akkor derült ki, hogy mióta átvette tőlem, nem fizette csak a hitelt, a biztosítást, súlyadót nem. Azóta sincs fizetve, kivonták forgalomból (súlyadó miatt). Javítható mert "csak" a kasztni sérült, de ott áll nála több mint 1 éve törötten, mert megjavíttatni nincs pénze, munkahelye sincs azóta, sem ingó sem ingatlan vagyona. Kérdésem az lenne, van-e valamilyen megoldás arra ha meg szeretnék szabadulni az autótól hitelátvállaláson kívül mert nem hinném hogy bárki átvállalna egy törött hiteles autót még 0%-al sem, és perelhetem-e az illetőt? Vagyis érdemes-e egyáltalán pereskedni, mert még a volt felesége a gyerektartást sem tudja behajtani rajta. Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:G.Erzsébet

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt helyzetben véleményünk szerint hitelátvállalással történő értékesítésre csak abban az esetben van reális esély, ha az autó értéke törött állapot meghaladja az átvállalni kívánt hitel és a vevőt/átvállalót terhelő egyéb költségek együttes összegét. Ebben az esetben is fontos, hogy előzetesen érdeklődjön a finanszírozónál, ugyanis a gépjármű forgalomból történő kivonása, a biztosítás hiánya általában a hitelszerződés felmondását vonja maga után és kérdéses, hogy a finanszírozó ilyen körülmények között hozzájárul-e az átvállaláshoz.

Arra a kérdésére, hogy érdemes-e polgári pert indítani a károkozó ellen, a kölcsönadási szerződés és a feltárt körülmények (a károkozónak nincs munkahelye, vagyona stb.) ismeretében egy ügyvéd tud választ adni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor