Kiütötték alólam a hiteles autót

2011.04.02. 14:35

Tisztelt Hitel Dr.!

Egy összetett kérdéssel zavarnám. Nem olyan régen történt, hogy a hitelre vásárolt személygépkocsimat egy ötszereplős, összecsúszós balesetben összetörték. A hibás egyértelműen az utolsó gk. vezetője. Az autómat a biztosító gazdasági totálkárrá minősítette. A kérdésem az lenne, mely összeg lesz, amit a pénzintézetnek ki kell fizetnem? Értem ezalatt azt is, mi az ami levonásra kerül a még törlesztésre váró összegből? Illetve, hogy befolyásol-e valamit, hogy jelen esetben felelősségem kizárható. Legvégül pedig, kártérítésre vagy bármilyen kompenzációra számíthatok-e a hibásnak megállapított gépkocsi vezetőjétől, ill. a biztosítójától?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetenként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. Az egyösszegű tartozás a biztosító által meghatározott kártérítési összegen kívül tovább csökkenthető a roncs értékesítéséből befolyt összeggel. A roncs értékének megállapítása általában úgy történik, hogy a biztosítóval szerződésben álló roncskereskedő ad árajánlatot a roncsra. A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles az általa ajánlott (és a kárelszámolásban feltüntetett) roncsértéken megvásárolni. Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagy valószínűséggel nem fog hozzájárulni.

Amennyiben az okozóra kívánja a terheket hárítani, úgy ügyvédi egyeztetést követően polgári peres úton tudja követelését a másik féllel szemben érvényesíteni.

Szeretném azonban felhívni szíves figyelmét, hogy a fizetési kötelezettségre egy esetleges bírósági eljárás nem lesz halasztó hatállyal. Amennyiben a kiegyenlítésre egy későbbi időpontban kerül sor, a finanszírozó a szerződés szerinti késedelmi kamatot követelheti Öntől.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor