Az előző havi árfolyam-különbözetet fizetem a csekken?

2011.04.19. 12:43

Jó napot kívánok!

Kérdésem a következő: Valóban az adott havi csekkel fizetem az előző havi árfolyam-különbözetet? A 60 havi részletfizetésem február 15.-i fizetési határidővel jár le az autómról. 2006.02.15-i esedékességgel fizettem az elsőt, 03.15-i határidővel. Akkor nem számítottak fel árfolyam-különbözetet, hiszen az aktuális (később bázis) árfolyamon vettem fel a hitelt. a 2. értesítőn már szerepelt a különbözet. Akkor az valójában az 1. hónapé volt? Ha igen, miért, hiszen az esedékesség alkalmával, a hitel kezdetekor a bázis árfolyamon kellene számolniuk. Az 59.havi értesítőmön a következő szerepel (kerekített összegekkel, egyszerűsítve) : Esedékessé nem vált törlesztések: 33.000.-, árfolyam-különbözet? 12.000.- . Most megjött a 60. havi értesítőm. Ezen szerepel a 33,000.- , és a 12.000.-, de rögtön alatta újra a 33,000.- , és a 12.000.-. Viszont most "csak" a plusz 12.000.- t kell befizetnem. Tehát 45.000.- helyett 57.000.- t kérnek tőlem. Nem értem, miért szerepel plusz egy sor a levélben, miért szerepel ott a 61. hónap törlesztése, akkor azt nem kérik el, csak annak az árfolyam- különbözetét? Az ügyintéző szerint ez az utólagos különbözet-fizetés miatt van. De ezt nem tudom elfogadni, hiszen az 1. hónapra miért fizettem volna a különbözetet, és az utolsó előtti levélben miért szerepel feketén-fehéren az össz. 45.000.- összeg??? Valamint miért szerepel az új levélben egy 61. hónap? Remélem, sikerült világosan, pontosan leírnom a problémám. Válaszát előre is köszönöm.

Üdv.: Csaba

Tisztelt Csaba!

A konkrét esetben csak a szerződéses dokumentáció és a teljes futamidőre érvényes ütemezés (törlesztő részletek, tőke-kamat-árfolyam értékek stb.) ismeretében lehetne egyeztetni.

Az alapján az elv alapján, ami a leírtakból következtethető, az tűnik valószínűnek, hogy az első részlet árfolyam különbözetét valóban a 2. részlettel együtt kell megfizetni. Ilyenkor az árfolyam különbözet a kötéskori bázisárfolyam és az első részlet esedékességekor érvényes aktuális árfolyam értékekből adódhat. Ha a számítás így történik, akkor a tényleges árfolyam különbözet valóban csak utólag kerülhet a számlára. A 60. törlesztő részletben Ön az 59. részlet árfolyam különbözete mellett egy becsült árfolyam különbözetet fizet a 60. havi részletre. Ennek a feltételeit a szerződés biztosan pontosan szabályozza.

Amennyiben az ügyfélszolgálat tájékoztatása nem volt egyértelmű, vagy kérdései, kétségei maradtak, azt javasoljuk, a kérdéseivel írásban forduljon a finanszírozóhoz és a válasz, valamint a szerződéses dokumentáció birtokában kérje egy jogász segítségét.

Tisztelettel:
Hiteldoktor