Még nem vagyok hitelképes, mi legyen?

2011.05.09. 18:37

Tisztelt Hiteldoktor.

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzád, hogy autót szeretnék venni a munkába járáshoz, de amíg nincs meg a 6 hónap munkaviszonyom (most 3 hónapja dolgozok, előtte munkanélküli voltam) addig nem kapok hitelt; és van e jogi lehetőség addig kölcsönadási szerződéssel hiteles autót használni? Fizetném a tulaj helyett a törlesztőt, és amint meg van a munkaviszonyom megvenném, vagy átvállalnám a hitelt.

Ez lehetséges?

Tisztelt Érdeklődő!

A lehetőség ugyan adott arra a megoldásra, amit leírt, de tudni kell, hogy az jogilag nem helytálló (esetenként a finanszírozó is tiltja a kölcsönadást), valamint sem Önnek, sem a vevőnek nem nyújt kellő biztonságot.

Ugyanis, amennyiben az eladó nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó vele marad szerződéses jogviszonyban, így elsőként tőle fogják követelni a kiegyenlítést. Hasonlóan aggályos az Ön szempontjából is, hiszen egy olyan autóra fizet, amit a tulajdonos bármikor visszakérhet/visszavehet Öntől. Igaz ez még akkor is, ha közjegyzői okiratba foglalják az egyezséget, hiszen az egy esetleges polgári perben lesz csak érvényesíthető, ami akár több éves lefutású is lehet.

Ön akkor kerülhetné el a kockázatot, ha - igaz pár hónappal később -, a finanszírozó által támasztott feltételrendszernek megfelel, ezzel a tulajdonjog és a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség jogilag tiszta átvállalása megtörténhet.

Tisztelettel:
Hiteldoktor