Terhelt kocsit öröklök

2011.05.09. 18:31

Van egy 5 éves autónk, hitelre vettük, még 5 év visszavan. Sajnos a sors úgy hozta, hogy apám betegsége előrehaladott és nem sok jóval kecsegtetnek az orvosok.Talán pár napja lehet, vagy hete. Akivel együtt élek, ő az üzembetartó, apám a tulajdonos. Így is a magas árfolyam miatt már nehezen fizetjük. Két kérdésem van:az egyik a tulajdonos halála után a hagyatékba beveszik a autót, egy másik helyen azt olvastam hogy a lízingelt autó azért jó, mert hagyaték, válóper esetén nem veszik be, mert a hitel kifizetéséig a bank a tulajdonos. A másik:ismerős mondta, hogy az egyik ismerőse meghalt és a biztosító kifizette a tartozást a banknak. Apámnak életbiztosítása nincs, és a kötelező biztosítás és a cascot az üzembetartó(élettársam) nevére lett kötve. Remélem tud segiteni nekem a feltett kérdésemre.

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnálom, hogy édesapja betegsége miatt ilyen kilátások elé néznek.

Ha már valóban nincs esély és bekövetkezik a legrosszabb, az autó sorsa valóban a közjegyző által lefolytatott hagyatéki eljárás keretében dől el.

Mivel levele alapján az édesapja a tulajdonos, ebből arra lehet következtetni, hogy az autó hitelszerződéssel került megvásárlásra. Ilyenkor - ahogy Ön is írta -, nem a bank, hanem az édesapja a tulajdonos. A tulajdonjog és az ehhez kapcsolódó tartozás a hagyatéki leltár része lesz, az a törvényes örököst/örökösöket illeti és terheli. Ez alól egy kivétel lehet, ha az örökös(ök) lemondanak a teljes hagyatékról (a hagyatéki leltár egyes elemeinek visszautasítása külön nem lehetséges). Ezzel az autó tulajdonjoga és a kötelezettség a Magyar Államra, vagy egy olyan örökösre szállhat, aki azokat vállalja.

A kötelező és CASCO biztosítás nem terjed ki ilyen esetekre, ezért biztosító társaságtól kifizetésre csak akkor van esély, ha a hitelszerződéshez kapcsoltan, vagy önállóan rendelkeznek olyan kiegészítő biztosítással, ami haláleseti kárrendezést is magában foglal.

Amennyiben szükségessé válik, javasoljuk forduljon a finanszírozó ügyfélszolgálatához, ahol a fizetési nehézségek ideiglenes megoldására általában több lehetőséget is tudnak nyújtani. Ez azonban még nem mentesíti az Adóst, illetve a leendő örököst a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség maradéktalan kiegyenlítése alól.

Tisztelettel:
Hiteldoktor