Bizonytalan tulajdon, tisztázatlan kötelezettségek

2011.05.10. 10:07 Módosítva: 2011.05.10. 10:12

Tisztelt hiteldoktor!

2008 februárban vettem egy e60 bmw 525d autót 5,8 millió forintért, amelyre 4,3 millió forint hitelt vettem fel. Háromezer kilométer után lett egy turbóhibája, amelyet én 2500 euróért megjavíttattam.Nem éreztem magam ezután jól a gépkocsiban,állandóan attól féltem, hogy most mi megy tönkre benne. El akartam adni. Egy ismerősőmnek megtetszett,viszont nem volt hitelképes.Elmentünk egy általa megjelölt ügyvédhez aki azt mondta,hogy ne csináljunk ilyet, ugyanis a vevő azt akarta,hogy maradjon a gépkocsi a nevemen ő pedig majd fizeti a részleteket. Ez 2008 októberében történt,s azóta fizeti is a havi kötelezettségeket. Írtunk egy kézzel írott adásvételi szerződést, melyben az áll, hogy idő előtt fizetjük ki a hitelt. A vevő nekem 2 millió forintot fizetett ki, ez az en önrészemet és az általam vásárolt kőnnyűfemkerekek árát sem fedezte. Az új turbóról nem is beszelve! Az autón jelen pillanatban 5 millió forint hitel van. A vevő azt mondja, hogy a részletekkel együtt mar majdnem kifizette az 5,2 millióban megállapodott vételárat, és még 500 ezer forintot akar nekem adni, hogy rendezzem a tartozást a bank fele, máskülönben feljelent. Sajnos nincs 4,5 millióm ehhez, de talan meg 45 ezrem sincs.

Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos az Ön által leírt helyzetre nehéz tanáccsal szolgálni, mivel a 2008-ban választott megoldás egy jogilag nem tiszta tulajdon és birtokviszonyt teremtett, nem is beszélve a hitelszerződésből eredő kötelezettségek rendezésének bizonytalan módjáról.

Az akkor kötött "adásvételi" szerződésben foglaltak ismerete nélkül nem lehetséges érdemben nyilatkozni, mindenképp javasolt egy ügyvéd megkeresése. Ezt esetleg a vevővel együtt (is) érdemes megismételni, mivel az a tény, hogy ő a részleteket fizette azt is jelentheti, hogy - a vételárhoz szükséges készpénz hiányában -, ő is "hitelt vett fel", tehát nem lehet azzal számolni, hogy a vételárat ő kamatmentesen, részletekben fizette meg. Szintén a fenti dokumentum milyensége határozhatja meg, hogy van-e jogalapja egy rendőrségi feljelentésre/bírósági eljárásra, hiszen egy hitellel terhelt autó jogilag nem képezheti adásvétel tárgyát, az értékesítés ebben az esetben érvénytelen. Természetesen ezt csak jogerős bírósági határozat mondhatja ki és ebben az esetben Önt kártérítésre is kötelezhetik a "vevő" által megfizetett összeg + járulékai erejéig.

Tisztelettel:
Hiteldoktor