2011.05.21. 08:10

Üdv.

Egy hitellel kapcsolatos kérdésem lenne. Létezik-e avagy megfogalmazható-e egy olyan szerződés amelyben egy másik magánszemély átvállalja a havi törlesztőrészletem. Természetesen beleegyezett. Az autó az én nevemen maradna valamint ha nem fizetné akkor a következményeket ö viselné.

Köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos kérdésére egyértelmű nemmel kell válaszolnom.

Ugyanis, amennyiben az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így elsőként Öntől fogják követelni a kiegyenlítést.

Amennyiben a finanszírozási szerződésből eredő fizetési kötelezettséget a másik fél nem teljesíti, a fennálló tartozás erejéig a bank végrehajtást kezdeményezhet Ön ellen. Igaz ez még akkor is, ha közjegyzői okiratba foglalják az egyezséget, hiszen az egy esetleges polgári perben lesz csak érvényesíthető, ami akár több éves lefutású is lehet.

Egy Ön által leírt megoldás esetében a gépjármű marad a hitel fedezete, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez tisztázatlan tulajdon és birtokviszonyt eredményez, ami az Ön számára nagyon magas kockázatokat hordozhat.

A vevő számára sem előnyös a megoldás, hiszen az autó tulajdonosaként Ön bármikor elveheti tőle azt, így olyan autóra fizetne, aminek nem tulajdonosa és kérdéses, meddig maradhat a birtokában.

Mindkettőjük számára az a biztonságos megoldás, hogy amennyiben a vevő a finanszírozó által támasztott feltételrendszernek megfelel, a tulajdonjog és a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség jogilag tiszta átvállalása megtörténik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor