Hogy működik a hitelátvállalás?

2011.05.23. 16:24

Tisztelt hiteldoktor!

Van egy eladó motor, amin még hitel van. Ha ezt a motort hitelátvállalással venném meg mi a teendő?

Tisztelt Érdeklődő!

Ha Ön hitelátvállalással szeretne motort vásárolni, akkor előzetesen az alábbi kérdésekre kell megtalálni a választ:

Mennyi a motor aktuális piaci értéke és mennyi a hitelszerződésen fennálló, átvállalni kívánt tartozást? (A tartozást általában a jövőbeni kamatok és - deviza alapú szerződés esetén -, a jelenlegi árfolyam különbözet nélkül hasonlítják össze a motor értékével.) Ha a két összeg aránya megfelel Önnek, a finanszírozó ügyfélszolgálatán kell érdeklődni, hogy lehetséges-e az átvállalás, ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen dokumentumokat kell benyújtani a hitelképesség vizsgálathoz és mi a menete az átvállalásnak.

Ekkor már érdemes az eladót megkérni, hogy együtt nézzék át a hitelszerződés dokumentumait, hogy Ön megismerje az abban foglaltakat. Fontos például, hogy a jelenlegi törlesztő részlet nagysága, a hitel futamideje megfelel-e Önnek, esetleg szeretne változtatni rajta és azt a finanszírozó engedélyezi-e.

Ha minden információ adott és Ön továbbra is fenntartja a vásárlási szándékát, akkor kezdeményezzék a banknál az átvállalást. Amennyiben a bank a kérésüket pozitívan bírálja el, el kell készíteni az adásvételi szerződést, amibe minden, előzetesen történt megállapodást foglaljanak bele. Az adásvételi szerződés mindenképp tartalmazza azt a tényt, hogy az autó hitellel terhelt és hogy ezt a hitelt Ön milyen feltételekkel vállalja át.

Az átvállalásra a finanszírozó által megjelölt helyen kerülhet sor, a dokumentumok aláírása után történhet meg a gépjármű tulajdonjogának átíratása az okmányirodába.

Tisztelettel:
Hiteldoktor