Hitelátvállalás családon belül

2011.06.01. 11:44

Tisztelt Hiteldoktor!

Abban szeretném a segítségét, javaslatát, tanácsát kérni, hogy édesanyám idén lesz 4 éve, hogy vásárolt hitelre egy autót. Ezt eddig rendben is fizettük viszonylag alacsony törlesztő részlettel. Most szeretném átvettni tőle, úgy hogy minden a nevemre kerüljön. Ehhez úgy gondolom hitelvátvállalás mindenféle képpen szükséges lenne. De ebben az esetben azt is vizsgálják, hogy hitelképes vagyok-e? És ha azt mondják, hogy nem, az mitől fog függeni...már ha függ bármitől is? Nagyából mi az az összeg, amit mindenre fizteni kell? Kell erre szerződésmódosítást is csinálni?

Válaszát előre is köszönöm.
Zsu

Kedves Zsu!

Ha Ön szeretné átvenni édesanyjától az autót, akkor valóban a hitelátvállalás az egyetlen, jogilag tiszta tulajdonviszonyt teremtő megoldás.

Amennyiben az adott finanszírozónál van mód erre, akkor valóban történik hitelképesség vizsgálat. Ehhez be kell nyújtani a bank által kért dokumentumokat. A hitelképesség feltételeit minden bank maga határozza meg, de természetesen vannak olyan jogszabályi és egyéb előírások, amiket a banknak is figyelembe kell vennie. Ilyen például az, hogy az Ön jövedelmének és az esetlegesen más hitelintézetnél fennálló kötelezettségeinek aránya alapján a most átvállalni kívánt hitel törlesztő részlete nem okoz-e irreálisan magas havi kiadást. Ez az úgy nevezett hitelezhetőségi limit vizsgálat.

Ezen felül általában megvizsgálják, hogy rendelkezik-e munkaviszonnyal, a jelenlegi munkaviszonya mióta áll fenn, szerepel-e az úgy nevezett KHR (korábbi nevén BAR) listán, esetleg tud-e bevonni a hitelszerződésbe kezest, adóstársat.

Az átvállalás valóban szerződésmódosításnak minősül, melynek során egy háromoldalú megállapodás készül.

Átvállaláskor számolni kell a bank által kért módosítási díjjal, az átírási illetékkel, az új forgalmi engedély és törzskönyv költségével.

Tisztelettel:
Hiteldoktor