Köteles vagyok elfogadni a gazdasági totálkárt?

2011.06.26. 09:34

Tisztelt Autójogász!

2 hete összetörtem autómat. Én voltam a hibás, így a kgfb nem fizet. Az autón volt casco, így kijöttek a biztosítótól és azt mondták, hogy az autó gazdasági totálkáros. Köteles vagyok elfogadni a döntésüket? Az autó eurotax ára 2 millió forint, autószerelő ismerősök szerint az autó 4-500 ezer forintból megjavítható.

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosító társaságok saját kárszámítási elv alapján határozzák meg, hogy az autóban milyen mértékű kár keletkezik. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen számításoknál a javítási költséget szakszerviz árak alapján kalkulálják, új alkatrészekkel, elemekkel. Lehetséges, hogy ismerős általi és bontott alkatrészekkel történő javítás alacsonyabb költséggel is elvégezhető, ezt azonban a biztosító nem köteles elfogadni, azaz a jelenlegi CASCO már nem lesz folytatható, illetve új CASCO kötése is kérdéses.

A biztosító döntése ellen természetesen emelhet kifogást, ennek feltételeiről a CASCO szerződés biztosan rendelkezik. Sajnos nincs információk arról, hogy az ilyen eljárások milyen arányban sikeresek, javasoljuk esetleg egy biztosítási ügyekre szakosodott jogász megkeresését.

Tisztelettel:
Hiteldoktor