Hiteles vásárlás menete

2011.06.30. 12:05

Tisztelt Hiteldoktor!

Tehermentes autómat eladásra hirdettem meg. A vevőjelölt hitelt venne fel rá. Mi ilyen esetben a szerződés menete? Mikor kell átadnom az autót? A szerződéskötés és az önrész átadásakor, vagy a bank által folyósított vételárrész számlámra érkezésekor? Mikor kell átadnom a törzskönyvet, forgalmit?

Válaszát előre is köszönöm:
István

Kedves István!

Az ilyen jellegű finanszírozásoknál az egyes bankok eljárásai között vannak különbségek, így mindenképp azt javasoljuk, hogy a vevővel közösen keressék fel a választott bank személyes ügyfélszolgálatát és ott részletesen érdeklődjenek a feltételekről, az eljárás menetéről.

Általában elmondható azonban, hogy a bank csak azt követően folyósítja a hitel összegét, ha az autó már a vevő nevére került és a bank javára BM adatbázisban bejegyezték az opciós vételi jogot. Ezt a vevő nevére kiállított forgalmi engedély másolata és az okmányiroda által befogadott kérelem eredeti példánya igazolhatja.

Javasoljuk, hogy a vevővel azt követően egyeztessenek a gépjármű átadás-átvétel időpontjáról, miután a hitelfelvételhez kapcsolódó ügyintézés, adott banknál érvényes teljes menetét megismerték.

Tisztelettel:
Hiteldoktor