Kérhetem kártérítésként a hitellezárási összeget?

2011.07.04. 16:17

Tisztelt hiteldoktor!

Kérem adjon tanácsot, hogy a hiteles autómat gazdasági totálkárra vették fel, miután vétlen voltam egy közlekedési balesetben. Rendőrségi határozat is készült erről, hogy a károkozóm felelős a baleset bekövetkezéséért. A hitelem így lezárásra kerül. Kérdésem, hogy hitellezárási összeget kártérítésként kérhetem a károkozó felelősségbiztosítójától?

Köszönöm, várom válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. A kártérítési összegen felül fennmaradó tartozás tovább csökkenthető a roncs értékesítéséből befolyt vételárral. Jó esetben ezzel együtt kiegyenlítésre kerülhet a hitel. Ha ez sem elegendő, a különbözet Önt terheli. A finanszírozóval egyeztetve azonban részletfizetési megállapodás köthető. Vannak olyan finanszírozó társaságok amelyek hozzájárulnak gazdasági totálkár esetében a szerződés folytatásához, amennyiben Ön vállalja a szakszerű javíttatást és ennek megtörténtét szakértői véleménnyel igazolja, erről a finanszírozóval kell előzetesen egyeztetni.

A Biztosító Társaság meghatározza az autó káridőponti értékét és ezzel együtt azt is, hogy a roncs mennyit ér. A Biztosító a káridőponti értékből levonja a roncs értékét (és ha van egyéb díjakat is) és a fennmaradó részt utalja a jogosult részére. A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles a kárelszámolásban feltüntetett roncsértéken megvásárolni. Ez az idő biztosítónként változhat, érdemes ennek utána járni. Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de ha a tartozás összege magasabb mint a kártérítési összeg a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagyvalószínűséggel nem fog hozzá járulni.

A kártérítési összeg a jármű értékére és a balesethez közvetlenül kapcsolódó egyéb költségekre (Pl elszállítási díj) terjed ki. Így a balesethez kapcsolódó egyéb személyes kárát polgári peres eljárás keretében van lehetősége érvényesíteni a károkozóval szemben. Ezzel kapcsolatos lehetőségek tisztázása érdekében minden esetben előzetes ügyvédi egyeztetés ajánlott.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor