2011.07.08. 13:34

Tisztelt Hiteldoki!

Átvennék egy autót, melyen hitel (2.200e ft.) van. A tulaj nem tudja fizetni, nekem pedig tetszik az autó. Tudom, a legbiztosabb az lenne, ha hitelképesség után átvenném a hitelt és az autót. De most váltottam munkahelyet és még nem vagyok hitelképes + a jövedelem mértéke is kevés egyenlőre, de ez változni fog. A banknál érdeklődtem és a hitelátvállaláson kívül van még egy lehetőség az "Utólagos üzembentartó bejegyzése". Megkaptam a szükséges nyomtatványokat, melyek alapján bírálják el. Tehát működik ebben a formában is a BANK ENGEDÉLYÉVEL. Itt is vizsgál hitelképességet a bank, de a mértéket már nem olyan szigorúan. Azért mert üzembentartó és kezes is lennék. Ez nem is probléma mert Én fizetnék (csekkes) mindent, ami az autóval kapcsolatos kiadás, CASCÓT IS! Ez a rész rendben van. De mi van a másik oldalon? Ebben is kérném véleményét. Mi van ha a tulaj meggondolja magát és követeli az autót? Mi a helyzet, ha van a tulajnak bárhol olyan hiteltartozása (nem tudom, de nem lehet tudni, ezt mindig elhallgatják) ami behajtásig fajul, elvehetik az autót? Ezeket le lehet védeni, papírozni? (ügyvéd-közjegyző). Le lehet mondatni minden követelésről, míg Én fizetek mindent? Mi az a megoldás mely a legkevesebb kockázattal jár ebben a formában?

Köszönettel:
Yessbe

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy a legbiztonságosabb mód a hitelátvállalás lenne, mivel ebben az esetben a jármű az Ön tulajdonába kerül. Érdemes utána kérdezni a hitelezőnél, hogy milyen feltételekkel lenne lehetősége átvállalni a hiteltartozást (esetleg kezes bevonásával). Az üzembentartói státusz jogi vonatkozásban nem nyújt tulajdon jogot, így a járművet Öntől bármikor visszakérheti tulajdonosa. Továbbá ebben az esetben fontos tény, hogy amennyiben Ön kezességet vállal a hiteltarozásért, abban az esetben az esetleges tartozást Öntől is követelheti a finanszírozó. Tartozás esetén a jármű lefoglalható a tulajdonostól, így a jármű átvételét kizárólag tisztázott jogi körülmények között javaslom.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.