Többel tartozok, mint amit felvettem

2011.07.10. 09:40

Tisztelt Hiteldoktor,

4 évvel ezelőtt vásároltam 72 hónapos futamidőre egy Honda Civicet. 20% befizetéssel a hitelösszeg 4.000.000 Ft volt, 153 forintos CHF mellett. A törlesztőrészlet integrált CASCO -val 78.000 Ft, FIX konstrukcióval. A CASCO ebből kb. 16.000 Ft. Most, kb. 50 havi törlesztés után szerettem volna lezárni a hitelem. A tájékoztatás szerint, a lezáráskor fizetendő összeg Kb. 4,6M Forint. Lehetséges ez? Ha ez így megy tovább, sosem kerül kifizetésre a hitel. Esetleg éremes lenne bevonni a PSZÁF -t?

Előre is köszönettel,
Zsolt

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozási szerződés futamidő lejárta előtti lezárásának elvéről az Ön által kötött szerződés egyedi és általános feltételei, valamint a finanszírozó üzletszabályzata, díjjegyzéke rendelkezik.

Általánosságban elmondható, hogy a szerződés futamidő előtt történő lezárásakor a finanszírozó meghatározza a hátralevő tőketartozást valamint a lezárási ajánlat érvényességéig a fennálló tőketartozásra számolt kamatot. Deviza alapú hitel esetében a kalkuláció részét képezi a tőkére eső árfolyam változás is, ami a bázis árfolyam (kötéskori árfolyam) és a lezáráskor érvényben lévő árfolyam figyelembevételével kerül kiszámításra. Amennyiben van lejárt ki nem egyenlített esedékességű tartozás, abban az esetben ez a tétel is feltüntetésre kerül a finanszírozó által kiadott kalkulációban.

A szerződés kifutás előtti lezárásakor általában lezárási díj kerül felszámításra, melynek mértékét az adott pénzintézet érvényben lévő díjjegyzékében/kondíciós listájában határozza meg.

Amennyiben nem érti hogy a kiadott ajánlaton szereplő adatok miből és hogyan tevődnek össze kérheti a lezárási ajánlat részletes magyarázat is finanszírozójától.

Tisztelettel:
Hiteldoktor