Belemenjünk az üzermbentartóiba?

2011.08.05. 12:02

Tisztelt Hiteldoktor!

2008.máj.22-én vettünk egy új Seat Cordoba 1.4 autót. Az autó vételára 3000000.- Ft volt Ebből mi befizettünk 1200000.- ft-ot a vásárlásnál. A fennmaradó összeget (mint mindenki) CHF alapon vettük fel. Most 3 éves az autó és szeretnénk megválni tőle. Lenne is vásárló hitelátvállalással, de ő hívta a Bankot, ahol azt az információt kapta, hogy ki kell fizetnie az árfolyam-különbözetet és csak azután veheti át tőlünk az autót. A vevő mindenképpen szeretné az autót, de nincs annyi pénze most, hogy kifizesse az összeget. Kérte, amíg összeszedi a pénzt, írjunk egy bérbeadási szerződést . Elvinné az autót és fizeti minden költségét, a hitellel együtt. Belemenjünk-e és ha igen mi legyen a szerződésben? Köszönettel M.H

Kedves Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor a finanszírozó felé fennálló teljes tartozás megfizetése mellet, adásvételi szerződéssel értékesíthető a gépjármű.

Tisztlettel
Hiteldoktor