Összetörtem, amikor még nem is fizettem részletet

2011.08.11. 15:04

Tisztelt Hiteldoktor!

A következő problémával fordulok önhöz! 3 héttel ezelőtt vettem egy 10 éves Clio-t, 20 % önerővel hoztam el a kereskedőtől, a többi lízing. Pár napja összetörtem, egy őz kiugrott elém, kikerültem, de az autóm totálkáros lett! Még az első havi részletet sem fizettem be. Mi a teendő? Eladhatom az autót? Bejelentsem a banknak a kárt? Mi történik ha nem fizetem a részleteket, kifizettetik egyben a fennmaradó összeget??

Köszönettel: SN

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. A kártérítési összegen felül fennmaradó tartozás tovább csökkenthető a roncs értékesítéséből befolyt vételárral. Jó esetben ezzel együtt kiegyenlítésre kerülhet a hitel. Ha ez sem elegendő, a különbözet Önt terheli. A finanszírozóval egyeztetve azonban részletfizetési megállapodás köthető. Vannak olyan finanszírozó társaságok amelyek hozzájárulnak gazdasági totálkár esetében a szerződés folytatásához, amennyiben Ön vállalja a szakszerű javíttatást és ennek megtörténtét szakértői véleménnyel igazolja, erről a finanszírozóval kell előzetesen egyeztetni.

A Biztosító Társaság meghatározza az autó káridőponti értékét és ezzel együtt azt is, hogy a roncs mennyit ér. A Biztosító a káridőponti értékből levonja a roncs értékét (és ha van egyéb díjakat is) és a fennmaradó részt utalja a jogosult részére. A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles a kárelszámolásban feltüntetett roncsértéken megvásárolni. Ez az idő biztosítónként változhat, érdemes ennek utána járni. Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de ha a tartozás összege magasabb mint a kártérítési összeg a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagyvalószínűséggel nem fog hozzá járulni.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor