Foglalna a bank, de én menekíteném

2011.09.16. 13:09

Tisztelt Hiteldoktor!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy gépjármű az egyik nevelőszülöm nevén, mert anno az ő nevén volt a lízing hitel, ami azóta már letelt. Időközben egy másik hitel miatti tartozás, és a törlesztés elmulasztása miatt egy bank kivonta a forgalomból. Lehetséges e így az átiratás saját nevemre, és a forgalomba történő visszahelyezés, úgy, hogy az a tartozás, ami miatt történt az eset nincs kiegyenlítve? Vagy mindenképp előbb ki kell fizetni a tartozást, és utána lehet minden mást intézni?

Tisztelettel:
Levente

Tisztelt Levente!

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy alap esetben ahhoz, hogy az autó szabadon értékesíthető legyen, azaz átkerülhessen az Ön nevére, mindenképp arra van szükség, hogy a másik hitel miatti tartozás kiegyenlítése megtörténjen és a foglalás alól feloldják. Csak a feloldó határozat birtokában lehet intézkedni a forgalomba történő visszahelyezésről és az adásvételről.

Ez alól kivételt képez az a helyzet, ha a foglalást és kivonást kezdeményező bankkal és/vagy a közreműködő végrehajtóval sikerül megállapodást kötni. Ez történhet úgy, hogy az autó úgy kerül az Ön nevére, hogy megfizeti a vételárat és azt a tartozás csökkentésére/kiegyenlítésére használja fel a bank.

A forgalomba történő visszahelyezésre egy esetleges részletfizetési megállapodás alapján is sor kerülhet, de ilyen esetekben a foglalás érvényben marad, azaz az autó nem kerülhet másik tulajdonos nevére.

Tisztelettel:
Hiteldoktor