2011.09.21. 15:23 Módosítva: 2011.09.21. 15:24

Tisztelt Hiteldoktor!

Két éve vásároltam egy autót, amelyre 1 650 000 Ft hitelt vettem fel. Kocsit akarok váltani, ezért úgy döntöttem, hogy kiváltom az autót, azonban a bank több mint 2 millió forintot kérne, ha most lezárnám a hitelt. Ezt nem egészen értem, hiszen a hátralévő tőketartozás 1 555 000 Ft jelenleg, amihez hozzáadódik az árfolyamkülönbségből eredő 300 000 Ft (a hitel fix havidíjas, nyolc évre vettem fel). Ezek szerint a bank a hitel lezárására még felszámol 150 000 Ft-ot? A másik kérdésem az, hogy a hitelt két éve fizetem havi 28 000 Ft-tal, amiből 25 000 a kamat, a fennmaradó 3000 ft a tőketörlesztés. Tehát nagyjából befizettem már 650 eft-ot. Ebből, ugye, a kamattörlesztés kb. 550 000 Ft körül van. Ez, gondolom, a hitel teljes időszakára szóló kamatnak a törlesztése. Törvényes-e, hogy a bank olyan kamatot is elszámoljon, ami a két éven túli időszakra szól?

Várom válaszát.

Köszönettel:
Rita

Kedves Rita!

Amennyiben lezárási ajánlatot kér a finanszírozótól, az ajánlat tételesen tartalmaz minden olyan fizetendő összeget, ami a teljes tartozás része. Így Ön egy írásos ajánlat alapján pontos képet kaphat arról, miből tevődik össze a több mint 2 millió forint. Javasoljuk tehát, hogy a lezárásra vonatkozó kalkulációt írásban is kérje meg az ügyfélszolgálattól.

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozók - a jogszabályi kereteken belül - a szerződés futamidő lejárta előtti lezárásáért módosítási díjat számolnak fel. Ez legtöbbször a fennálló tartozás (plusz esetenként a tőkére eső árfolyam-különbözet) százalékos arányában kerül megállapításra. Az Önre vonatkozó díj mértékéről a finanszírozó ügyfélszolgálatán, vagy a hirdetményben közzétett Díjjegyzékből tájékozódhat. A hirdetmények a finanszírozók honlapján is megtekinthetők.

Második kérdésére egyértelműen az a válasz, hogy a hitel után csak annak lezárásig számolható fel ügyleti kamat. A szerződés feltételei pontosan rendelkeznek a kamatszámítás módjáról. Az az általános kamatszámítás elv, hogy a havi törlesztőrészletekben az aktuálisan még meg nem fizetett tőketartozásra számolják ki a 28-30-31 (naptári napok száma) napra eső kamatot. A futamidő elején a fennálló tőketartozás nagy, ezért a törlesztő részletekben megfizetendő kamat aránya is nagyobb. Egyenletes ütemezésű szerződés esetén ez az arány a tőke fokozatos csökkenésével, a futamidő előrehaladtával folyamatos javul.

Természetesen a szerződés tartalmazhat egyedi kamatszámítás-elveket. Javasoljuk, hogy a szerződési feltételekben tájékozódjon az Önre érvényes paraméterekről. Ha eltérést talál, írásos panaszával keresse meg a finanszírozót.

Tisztelettel:
Hiteldoktor