2011.10.04. 12:09

Tisztelt Hiteldoktor!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád/hozzátok, hogy a barátom venne autó,de mivel neki nincs bejelentett munkája, így ő nem hitelképes! Ezért az én nevemre vennénk meg az autót. Neki van önerők (kb. egymillió forint) ezzel az összeggel, és az én keresetemmel talán már hitelképes leszek. Viszont mindenképp szeretném, ha ez a hitel nem az én nevemen futna, max 2-3 hónapig és utána ő átvállalná. Viszont innentől kezdve nem tudom,hogy hogyan működik a dolog, mert ha neki bankon keresztül kell a hitelátvállalást intézni, akkor nem fogja tudni átvállalni hiszen nem hitelképes... szóval egy kis segítség elkelne mert így nem merek belevágni ebbe az autóvásárlásba! Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel Viktóra

Kedves Viktória!

Sajnos azt kell mondanunk, hogy amennyiben a barátja nem rendelkezik minimum 6-12 hónap (finanszírozók szerint változhat) bejelentett munkaviszonnyal és a törlesztő részleteknek megfelelő jövedelemmel, valóban nem lesz mód a hitel átvállalására. Az átvállalásra valóban csak bankon keresztül kerülhet sor. A többi lehetséges megoldás (ügyvédi/közjegyzői dokumentum, adásvételi szerződés, tartozáselismerő nyilatkozat stb.) nem mentesíti Önt a hitelszerződésből eredő kötelezettségek alól, azt a bank mindaddig Öntől fogja követelni, míg a hitel az Ön nevén szerepel.

Azt természetesen Ön dönti el, hogy ilyen feltételekkel vállalja-e a hitelt, de a kapott információk birtokában elmondható, hogy ezekkel a feltételekkel jelentős kockázatot vállalna.

Tisztelettel:
Hiteldoktor