Egy boldog ember: lejárt a hitele

2011.10.05. 11:43

Kedves Hiteldoki!

Autóhitelünk lejárt. A banktól megkaptuk a törzskönyvet, és a szükséges igazolásokat. Azt szeretném kérdezni, hogy az okmányirodában milyen ügyet kell ezzel kapcsolatban intézni, mert a forgalmi engedélyben az én nevem szerepel tulajdonosként. A bank nincs megemlítve.

Tisztelettel:
Tibor

Kedves Tibor!

Amennyiben a forgalmi engedély alapján Ön a gépjármű tulajdonosa, akkor a hitelszerződés megkötésekor, annak fedezeteként, a finanszírozó elidegenítési és terhelési tilalmat, valamint vételi opciós jogot jegyeztetett be az okmányirodai nyilvántartása.

Ezek a bejegyzések azt eredményezik, hogy a meglétük alatt szinte minden, az autóval kapcsolatos ügyintézéshez a bank engedélyét kéri az okmányiroda, ezen felül az értékesítés sem lehetséges.

A bank által kiadott dokumentumok között egy olyan nyilatkozatnak is kell lennie, mely ezen bejegyzések törlését kezdeményezi az okmányiroda felé. Ezzel a nyilatkozatta, a forgalmi engedéllyel és a törzskönyvvel kell bemenni a lakhely szerint illetékes (vagy országos illetékességű) okmányiroda és töröltetni a korlátozásokat.

A törlésnek minimális ( 2-3000 Ft-s) díja van, a pontos költségről az okmányirodában tájékozódhat.

Tisztelettel:
Hiteldoktor