Új üzembentartói megoldás?

2011.10.19. 14:50

Üdvözlöm Hiteldoki!

Egy érdekes kérdéssel fordulnék Önhöz. Már egy ideje eladásra kínálom autómat, ami egy 2006-os évjáratú Suzuki Swift, nagyobbra szeretném cserélni. Elsősorban hitelátvállalással szeretném eladni, megúszva a készpénzes vásárlásnál felmerülő deviza-árfolyam különbözetet. Többen kerestek, de mindenki közjegyzői szerződéses formában szeretné elintézni az "adás-vételt". Természetesen ezeket az érdeklődőket elutasítom. Pár napja megkeresett egy hölgy, egy érdekes ajánlattal, ami elvileg mindenkinek jó megoldást jelent. Az ajánlata az volt, hogy a lízingszerződésbe módosítjuk a készfizető kezest az ő ügyfelére, és ha ez megvan, akkor a lízingcégtől kérvényezzük hogy a kezes lehessen az üzembentartó. Elméleti síkon jól hangzik a dolog, de kis fenntartással kezelem a dolgot, ezért is írtam önnek. Szeretném kikérni tanácsát, hogy érdemes-e ebbe belemenni, esetleg van-e valami buktató a dologban? Előre is köszönöm válaszát,

üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

Az ajánlattal kapcsolatos fenntartásai teljesen jogosak, az "adás-vételnek" ez a módja az Ön szempontjából szinte semmit sem csökkent a kockázatokon.

Ennek oka, hogy amíg a finanszírozási szerződésben Ön az elsődleges Adós/Lízingbevevő, addig a bank Öntől is követelni fogja a mindenkori tartozás összegét. Attól, hogy a szerződésbe egy kezes kerül, a nem fizetésből eredő következmények teljes egészében vonatkoznak Önre is. Ezek olyanok lehetnek például, mint KHR (régen BAR) listára kerülés, végrehajtás ingatlan és/vagy ingó vagyontárgyra, fizetés letiltás stb. Az igaz, hogy mindezek a kezest is fenyegetik, de az "eladás" után vélhetően Ön nem szeretné ezeknek kitenni magát.

Ugyanakkor a kezesség vállalás önmagában semmiképp nem lenne elegendő az Önök között létrejött megállapodás feltételeinek biztosítására és ezzel az eredmény szinte ugyanaz lenne, mint az Ön által teljesen érthető módon visszautasított közjegyzői szerződés esetében.

Fentiek alapján azt javasoljuk tehát, hogy mindenképp ragaszkodjon a tulajdon- és birtokviszonyt, valamint a hitel/lízingszerződésből eredő fizetési kötelezettség sorsát jogilag egyértelműen tisztázó átvállaláshoz.

Amennyiben lízingszerződése van, az átvállalás lehetőségéről érdemes a finanszírozó ügyfélszolgálatán előzetesen érdeklődni, ugyanis a lízingszerződés átvállalására nem minden banknál van lehetőség.

Tisztelettel:
Hiteldoktor