Varázsoljunk Zafirából Swiftet

2012.01.13. 10:42

Üdv!

Kérdésem kissé összetett ugyan, de talán a problémáim előzményei magyarázatául szolgálnak. Elsősorban arra volnék kíváncsi hogy egy 2006-os évjáratú Suzuki Swiftet (svájci frank alapú, legrosszabb hitel) át tudnék e vállalni úgy, hogy fix, forint alapú hitellel folytassam annak törlesztését. A második kérdésem egy 2001-es évjáratú opel zafira 2.0 dti (250.000-et futott) gépjárművel kapcsolatban fogalmazódott meg. Az autó vételára 1,4 M ft volt, kezdő részletem 400.000, egy éve törlesztem fix forint 28.000/hó részletekkel. Ebből az autóból szeretnék varázsolni egy motorkerékpárt vagy egy használható 2-es swiftet.. (GYORS ELŐZMÉNYEK: Barátnőm édesanyja bárlistás létére 7 személyes autót akart a fent említett svájci frankos swift helyett. Erre én, a szintén fent említett zafira megvásárlása után egy egyszerű cserébe mentem bele. (sok kavarodás után végül egy sima kölcsönadási lett belőle) De a hölgy többszörösen elmaradt a suzuki hitelével így a terv kudarc lett, még úgy is, hogy egyenlítettem helyette 112.000 ft elmaradást a bank felé.. így maradt végül a zafira a nevemen.) Hogy további rekeszizom tornára sarkaljam a szerkeztőséget, elárulom hogy 20, azaz 20 éves vagyok, egyetemista, és jelenleg Angliában dolgozom.)

Köszönettel: A Bohóc

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy a szerződések átvállalásánál a meglévő hitelszerződés a megkötéskor meghatározott feltételekkel kerülhet átvállalásra. Kérdésének tisztázása érdekében érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a finanszírozóval, és megérdeklődni, hogy az átvállalás során vagy azt követően van-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel lehetőség az Ön által kért módosításra.

Fontos tudnia, hogy a hitelszerződés devizanemének módosításakor a fennálló teljes tőketartozás, az arra számolt árfolyamváltozás valamint az időszaki kamat együttes, forintban meghatározott összege képezni az új szerződés befektetési összegét.

A devizahitel forintra történő átváltásával meg lehet szüntetni az árfolyam - és kamatkockázatot, de a kamat és így a törlesztő részlet várhatóan magasabb lesz, illetve az átváltásnál keletkező árfolyamveszteség növelheti a tartozást. Továbbá külön költsége is lehet a devizahitel forintra történő váltásának.

Annak, hogy a jelenlegi autóját motorra/autóra tudja "varázsolni", alap feltétele, hogy az azt terhelő hitel maradéktalanul kifizetésre, vagy átvállalásra kerüljön. A tartozás egy másik eszközre történő átvezetése tudomásunk szerint egyik finanszírozónál sem lehetséges, még abban az esetben sem, ha az új gépjárművet hitel nélkül tudja megvásárolni. Lehetséges megoldás, hogy a meglévő autót terhelő hitelt a vételárból kiegyenlítik, vagy a vevő átvállalja a jelenleg aktuális tőketartozást. Természetesen mindez a fennálló tartozás és az autó értékének ismeretében dönthető el.

Az új autóra/motorra új finanszírozási szerződést kell kötni, aminek során a finanszírozó által előírt önrésszel is rendelkezni kell.

Javasoljuk, a lehetséges megoldásokról érdeklődjön a finanszírozó banknál, mert ők azok, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az általuk biztosított lehetőségekről.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor