Örökölhetek hiteles autót BAR-listásként?

2012.01.17. 14:02

Fél éve meghalt édesapám. Örököltem egy hitellel terhelt autót, aminek jelenlegi forgalmi értéke annyi, mint az autón még fennmaradt hitel. Én a hitelt fizetném tovább, az autót szeretném megtartani és a nevemre íratni (már a haláleset óta én fizetem a törlesztőrészleteket Apu nevén), de aktív BAR-listás vagyok. Akiket eddig megkérdeztem, azt mondták: ne csináljak semmit, fizessem ugyanígy a törlesztést - még 24 hónap van hátra - és majd ha lejárt, csak akkor menjek a bankhoz. Nincs ennél jobb - törvényesebb - megoldás?

Kedves Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a szerződés futamideje alatt az adós elhalálozik, a tulajdonos vagy üzembentartó megváltoztatására a hagyatéki eljárás lezárása után kerülhet sor. Ilyen esetekben az, hogy az örökös aktív BAR-listás, nem akadályozza a szerződés nevére történő átírását, de a hitelintézet egyedi elbírálás alapján kérhet be a szerződés folytatásához kezest, kezeseket. Mivel a tulajdonos elhalálozásával változás áll be a tulajdonjogban, így az illetékes okmányiroda emiatt megkeresést is küldhet az örökösnek, ami miatt szintén célszerű a gépjármű mielőbbi átírása.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.