"Gépkocsi hitelátvállalással eladó"

2012.01.20. 11:03

Tisztelt Hiteldoktor!

Egy használt autókat értékesítő portálon a gépkocsihoz ezt a megjegyzést fűzték: "A gépkocsi hitelátvállalással eladó 1.290.000ft az atvallalando hitel havi törlesztő 25.500 ft beepitett cascoval egyutt. Lombard lizinges hitel van rajta csak az atiras koltsegeit kell fizetni." Segítene ezt konyhanyelvre lefordítani? Egyáltalán mi a különbség hitel és lízing között? Milyen futamidővel kell számolni? Hogyan alakul a tulajdonviszony?

Segítségét köszönöm: Dada

Kedves Érdeklődő!

A hitel és a lízing szerződés közötti fő különbség, hogy hitelszereződés esetében Ön a jármű tulajdonosa, a pénzintézet részére elidegenítési tilalom és opció kerül bejegyzésre. Lízingnél a jármű tulajdonosa a finanszírozó; Ön mint üzembentartó kerül bejegyzésre, ebben az esetben a lízingszerződésből eredő tartozás megfizetését követően kapja meg a tulajdonjogot.

Az átvállalás előtt érdemes körültekintően tájékozódni arról, hogy mennyi az autó aktuális piaci értéke és mennyi a hitelszerződésen fennálló, átvállalni kívánt tartozás. (A tartozást általában a jövőbeni kamatok és - deviza alapú szerződés esetén - a jelenlegi árfolyamkülönbözet nélkül hasonlítják össze az autó értékével.) Ha a két összeg aránya megfelel Önnek, a finanszírozó ügyfélszolgálatán kell érdeklődni, hogy lehetséges-e az átvállalás, ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen dokumentumokat kell benyújtani a hitelképesség vizsgálathoz és mi a menete, mennyi a díja az átvállalásnak.

Ekkor már érdemes az eladót megkérni, hogy együtt nézzék át a hitelszerződés dokumentumait, hogy Ön megismerje az abban foglaltakat. Fontos például, hogy a jelenlegi törlesztőrészlet nagysága, a hitel futamideje megfelel-e Önnek, esetleg szeretne változtatni rajta és azt a finanszírozó engedélyezi-e.

Ha minden információ adott és Ön továbbra is fenntartja a vásárlási szándékát, akkor kezdeményezhetik a banknál az átvállalást. Hitellel terhelt autó átvállalását kizárólag 3 oldalú a finanszírozó által is aláírt tartozás átvállalással együtt ajánlom, mivel kizárólag ebben tisztázott a tulajdon jog kérdése!

Üdvözlettel:
Hiteldoktor