2012.02.18. 15:32

Kedves Hiteldoktor!

Banki finanszírozású autó üzembentartói jogának átírásához kezességvállalását kérte a bank. Aláírtam a kezességvállalást, a bank kiadta az engedélyt, de az üzembentartói jog átírására nem került sor. Most, fél évvel később, mint kezest, szólít fel a bank, hitelelmaradás miatt.

Kérdésem, ha kezességet nem finanszírozási szerződésben vállaltam, csak üzembentartáshoz, de az sem került a nevemre, jogos-e a bank követelése?

Várom válaszát

Tisztelt Érdeklődő!

A bank mindaddig jogosan követeli Öntől is a szerződésből eredő fizetési kötelezettség teljesítését, amíg a kezességvállalás hatályosan fennáll, függetlenül attól, hogy a vállalásra milyen okból került sor.

Amennyiben Ön nem kíván a továbbiakban kezes lenni, kérelmezheti a banknál a kezesség megszüntetését. Mivel a kezes állítására nem a bank kötelezte az adóst, hanem azt Önök kezdeményezték, van esély arra, hogy a bank hozzájárul a megszüntetéshez. Azt azonban érdemes tudni, hogy erre csak akkor van reális esély, ha a szerződésen nem áll fenn hátralék, azaz az adóssal szemben nincs lejárt esedékességű követelése a banknak, vagy ha igen (mint jelen esetben is), az adós másik, legalább az Önével azonos fizetési képességű kezest állít.

Számítani kell arra is, hogy egyes finanszírozóknál a kezesség megszüntetésének díja van, ennek mértékéről a bank ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon közzétett díjjegyzékből lehet tájékozódni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor