Hitelemről szerződést csak pénzért

2012.03.06. 10:47

Tisztelt Hiteldoktor!

Hat éve vásároltam kereskedésben egy személygépkocsit. A vásárláshoz hat éves futamidejű hitelre volt szükségem. Az utolsó havi részletet most fizettem ki. Mivel az autó a vásárlás napjától az én tulajdonomban van, a Bank a nevemre szóló törzskönyvet magánál tartotta. Most, hogy a hitelem lejárt, 3000 Ft-ért hajlandó kipostázni a címemre. Az első kérdésem, hogy jogos-e ez a banki eljárás? A másik kérdésem, hogy amikor az autót megvásároltam, az általam és a kereskedő által aláírt hitel szerződést a kereskedő elküldte a bankhoz, hogy ott hitelesítsék. Azt mondta, hogy a banktól aláírva kapok majd egy példányt én is. Ez az elmúlt 6 évben nem akart megérkezni. Telefonon azt mondták, hogy néhány ezer (nem emlékszem pontosan, de 5 körül)forintért hajlandóak küldeni egy hiteles másolatot. Így nem tudom mi áll a szerődésben. Ez jogos-e a bank részéről? Azt gondolom, hogy elég sok pénzzel gazdagítottam őket ahhoz, hogy egy ajánlott levelet ingyen kiküldjenek. De a jól fizető ügyféltől akarnak még többet legombolni... Várom válaszát!

Üdvölettel: St.Rob

Tisztelt Érdeklődő!

Még nem találkoztunk olyan gyakorlattal, hogy a finanszírozó díj, vagy költségtérítés ellenében bocsátotta volna az ügyfél rendelkezésére a szerződés lejáratakor kiállításra kerülő záró dokumentációt és a szerződés hatálya alatt letétben tartott törzskönyvet. Ez természetesen nem zárja ki ennek lehetőségét, ezért érdemes tájékozódni arról, hogy a finanszírozó milyen díjtételeket számolhat fel. Erről az ügyfélszolgálaton és a hirdetményben közzétett díjjegyzékből szerezhet információt.

A szerződés futamideje alatt a díjtételek típusa és mértéke változhat, ezért a szerződés maga nem feltétlenül tartalmazza ezeket. Ettől függetlenül azonban valóban érdemes lenne látni, milyen rendelkezések vannak a dokumentumokban.

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozó azon dokumentumok másolatának kiadásáért számol fel díjat, költségtérítést, melyekből az ügyfélnek rendelkeznie kell már egy példánnyal, mégis kéri a másolat kiadását. Javasoljuk, kérjen igazolást arról, hogy a szerződés megkötését követően a bank postázta Önnek a szerződést. Ha ilyet nem tudnak kiadni, akkor jó eséllyel kérheti a másolat díjának elengedését.

Megoldást jelenthet az is, hogy a finanszírozó honlapján tájékozódik a szerződéses dokumentumokról, ugyanis a gyakorlatban az is előfordul, hogy a kereskedésben aláírt szerződés csak a konkrét adatokat tartalmazza és az egyéb részletes rendelkezések az Általános Szerződési Feltételekben és/vagy Üzletszabályzatban találhatóak. Az utóbbiak a finanszírozók honlapján általában megtalálhatóak.

Tisztelettel:
Hiteldoktor