Hiteles autó beszámítás

2012.04.02. 16:43

Üdvözlöm!

Rendelkezem egy lízingelt 2006-os évjáratú Suzuki Ignis gépkocsival.

Nagyon sok még rajta a hitel, de szeretnék fiatalítani. Van-e rá lehetőség, beszámíttatom egy másik, új, vagy újabb gépkocsi vásárlásakor, és kötök egy új hitelszerződést. Létezhet? Ha igen, mi ennek a lényege?

Várom megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter,

egy ilyen csere bonyolult, de nem megoldhatatlan, kell hozzá egy kis matekozás, majd szervezés.

Mindenekelőtt ki kell számolni, hogy a meglévő Ignisen mennyi a tartozás és mennyiért számítanák be az újabb autóba. Ha az Ignisen több a tartozás, mint a piaci értéke – azaz amennyiért a kereskedő beszámítja – akkor csak úgy lehet továbblépni, ha Ön készpénzzel kiegészíti a kocsi árát, így lezárható a mostani szerződés. Ha szerencsés és a kocsi többet ér, mint a mostani tartozása, akkor a kettő különbözete adja ki, hogy mennyi az Ignis „tehermentes része”, ezzel az összeggel tud az új kocsiba beszállni - ezt lehet, hogy ki kell egészíteni (ma már 20% a minimális önrész).

Ezután jön a szervezés, amelyhez egy talpra esett és likvid (készpénzzel rendelkező) kereskedőre van szükség. Ugyanis a jelenlegi hitelező bank addig nem adja ki az Ignis törzskönyvét, amíg be nem érkezik hozzá a teljes lezárási összeg, az új hitelt nyújtó bank pedig csak azután folyósít, hogy az új kocsira a hitelszerződés elkészült, az önrészt befizette, s a kocsi forgalomba helyezése vagy átíratása megtörtént. A nehézséget az jelenti, hogy az Ignis szerződésének lezárásához szükség van pénzre, mert az új autóra csak pár nap múlva fog utalni a bank. Ilyenkor a kereskedő tud segíteni a következő módon: (1.) a saját forgótőkéjéből besegít önnek a lezárásba; (2.) a már tehermentes Ignist megveszi Öntől; (3.) így az új hitelnél megvan az önrész (az Ignis tehermentes része, amelyet lehet, hogy ki kell még egészíteni). Vélhetően erre az időre az Ignist le kell állítani a kereskedésbe, hogy legyen a kereskedőnek biztosítéka, ha már milliós összeget kifizet a tehermentesítésre.

Innentől már a szokásos mederben folyik az ügymenet és végül mindenki elégedett lesz: a kereskedőnek az Ignis lezárásába fektetett pénze ott van a már az ő készletét gyarapító Ignisben és el tudott adni Önnek egy másik autót; Ön lezárta a régi hitelt és az új autót új finanszírozással vitte el.

Ha a kereskedő nem tud vagy nem akar pénzt áldozni az Ignis hitelének lezárására, Önnek kell bő egy-két hétre valahonnan kölcsönözni annyi pénzt, hogy az Ignis hitelszerződését lezárja, amíg az új szerződésre nem folyósít a bank.

Üdvözlettel

Hiteldoktor