Le akarják foglalni az autót

2012.04.03. 15:49

Tisztelt Hiteldoktor!

Olvastam a 2011. febr. 14.-én megjelent kérdést és az Ön válaszát a hiteles autó elvételével kapcsolatban. De nekem az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor, ha a végrehajtó le akarja foglalni a hiteles autót (más személyi kölcsön nemfizetése esetén), de az autót fizeti rendesen a tulajdonosa, használója, de az autó ér kb. 800 e Ft-ot, a hitel pedig még 6 év és kb. 3 és fél millió Ft. A végrehajtó követel 2 milliót, tehát az autó nem fedezi a követelést, még a felét sem!Az autót hitelező banknak pedig a fedezete az autó. Náluk van a törzskönyv, tehát olyan h..lye lenne az a bank, hogy kiadná a végrehajtónak a törzskönyvet?

Miért tenné? Akkor már ő sem fog látni egy vasat sem, mert ha elveszíti a fedezetet és megszünteti a hitelt, egyben kéri a kölcsönt vissza ki fog egy összegben a semmiért ennyit kifizetni? A munkabérből meg csak max. a feléig tilthatnak, de kérdem én, ha az egyik bank elindította a fizetés letiltást és 2 millió Ft+ a kamatok egy 80 ezres fizetésből, akkor a következő bank évekig fog várni, hogy tilthasson? Más ingóság, ingatlan nincs. Remélem, hogy érthetően fogalmaztam. Ja és még egy kérdés! A hiteles autó ha a nevemen van lehetséges e, hogy valakivel, pl. családtaggal üzembentartói szerződést kötnék, bejegyeztetnék, akkor is elvihetik? Vagy egyáltalán ilyen autóra üzembentartói köthető-e? Vagy közjegyző előtt nem e lehet olyat írni, hogy a családtag használja?

Csak, hogy valamivel bevédeni az autót. Köszönöm előre is a válaszát.

Tisztelettel: Heni.

Kedves Heni,

ha Önnek hitelszerződése van, a végrehajtó pedig bírósági határozattal rendelkezik, a finanszírozónak át kell adni a jármű törzskönyvét a végrehajtónak, mert törvény szerint az érvényes bírósági végzéssel megtámogatott követelés előbbre sorolódik, mint az autóhitelnél a finanszírozó elidegenítési és terhelési tilalma. Függetlenül attól, hogy Önnek a szomszéddal volt egy vesztes pere, vagy párezer forintos telefonszámla tartozására indítottak végrehajtást, vagy egy másik banknál került behajtási-végrehajtási szakaszba az ügylet. Ugyanígy, ha adótartozása van, a finanszírozónak szintén vita nélkül át kell adnia a törzskönyvet.

Mi történik ilyenkor? A végrehajtó értékesíti a járművet, s ha a végrehajtási költségek és a végrehajtandó tartozás levonása után marad valami, abból lehet az autófinanszírozónak visszafizetni a hitelt.

Van-e megoldás? Ha kisebb, az autó értékéhez képest alacsonyabb összegű tartozás miatt indul végrehajtás az autónkra, akkor gyorsan kell lépni: kifizetni a végrehajtót és az autófinanszírozás rendben mehet tovább Ha a végrehajtás után még fennmarad tartozás az autófinanszírozóval szemben – sajnos ez valószínű és az Ön esetében is ez várható –, annak törlesztéséről az autófinanszírozóval kell megállapodni.

Az ilyen helyzetek elkerülésére egyébként létezik egy részmegoldás és egy „teljes körű védelem” is: Részmegoldás, ha a hitelszerződés mellé ingó zálogjogot alapít a bank – ez új konstrukció, kevés finanszírozó alkalmazza és plusz költsége van. Azért részmegoldás, mert a végrehajtási eljárás és a kényszerértékesítés ugyanúgy lezajlik, a végrehajtó pedig a költségei levonása után az autófinanszírozót fizeti ki először – az autófinanszírozónak azonban, akinek az ügyfél eddig rendesen fizette a részleteket, nem érdeke az idő előtti lezárás, a befolyt összeg pedig nem mindig fedezi a tartozást. Mivel itt az autófinanszírozó van jobb pozícióban, ez esetleg elveheti a kedvét a végrehajtó megbízójának az egész folyamattól, mivel abból vélhetően nem lát majd egy forintot sem.

A „teljes körű védelmet” csak a pénzügyi lízing nyújtja. Ez a finanszírozás típus elterjedt, mindenhol elérhető. Ennél a szerződéstípusnál nem tud senki más (harmadik fél) érvényt szerezni a jogainak a finanszírozóval szemben, végrehajtási eljárás sem indulhat, mert a finanszírozó az eszköz tulajdonosa.

A másik kérdés, lehetséges-e finanszírozott autónál üzembentartó bejegyzése és ez megvéd-e a hasonló eseményektől? Igen, lehetséges üzembentartót bejegyeztetni, de ehhez a finanszírozó hozzájárulása szükséges. Viszont ez sem véd meg minket hitelügyleteknél a hasonló esetektől.

Üdvözlettel

Hiteldoktor