Amikor még menthető a hitel

2012.04.17. 15:38 Módosítva: 2012.04.17. 16:59

Üdvözletem,

van egy autóhitelem, amit 30 napos csuszással tudok fizetni, de azért fizetem! Amiért csúszok, mindig kapok 1000 Ft-ért felszólító levelet.
Felszólító levelekkel együtt 33 000 a tartozásom, ebben egyhavi törlesztő is benne van.
5-éig kellett volna befizetni de ők 20-án újra felmondták a szerződést már sokadszorra.
Ez újabb plusz 6000-be kerül nekem. Önök szerint mit tehetek? Módosítani nem tudok, mert csak 25-ére lehetne, de én még akkor is csúszásban lennék. A módosítás újabb 5000-be kerülne.

Mit tehetek, jogos-e a felmondás??

Kedves Érdeklődő,

ez kellemetlen és költséges helyzet, és ha folyamatosan maga előtt görget egy havi tartozást, még a szerződést is felmondhatják. Az a legfontosabb, hogy nem szabad legyinteni erre a szituációra sem, mert ha nem tesz semmit, kényszerpályára kerülhet. Inkább kezdeményezze a bankkal a közös megoldáskeresést.

Általában több lehetőséget kínálnak a finanszírozók, hogy az ügyfél a késedelmes kategóriából kikerüljön.

- A fizetési esedékesség módosítása akkor segít, ha minden hónapban több nappal csúszik valaki. Az esedékesség módosításához általában a szerződés írásbeli módosítása szükséges.

- Részletfizetés. Ha folyamatosan 30 napos csúszásban vagyunk, akkor a fizetési esedékesség módosítása önmagában nem elegendő, az egy havi díj lemaradást is „be kell hozni”:
(1.) ha az aktuális díjon felül tudunk vállalni valamekkora plusz befizetést (havi x ezer Ft-ot), azzal néhány hónap alatt a csúszás behozható – az erre vonatkozó megállapodást célszerű a bankkal közösen írásban rögzíteni.
(2.) ha csak a havi törlesztőt tudjuk biztosan vállalni, néhány hónapra lehet a törlesztőrészletet csökkenteni úgy, hogy havonta továbbra is a korábbi teljes törlesztőrészletet fizetjük (csökkentett díj + elmaradás törlesztése = korábbi törlesztőrészlet), és a szükséges egy-két hónappal megnyújtjuk a futamidőt – ezzel is néhány hónap alatt utolérhetjük magunkat. Ez szerződésmódosításnak minősül, amelyet mindenképpen írásban kell rögzíteni.
(3.) a legritkább eset, amikor egy hónapig nulla forintra módosítják a törlesztőrészletet, s így a következő hónapban utolérhetjük magunkat az elmaradás befizetésével. Ez is szerződésmódosítás, és futamidő-hosszabbítással jár.

Azt tanácsoljuk, egyeztessen a bankjával, milyen fizetési könnyítést kínálnak Önnek. Előzetesen kérhet ajánlatot is a finanszírozótól (új törlesztőrészletek, módosítási díj, ha van). Ha egyszeri módosítási díjat is kell fizetni, akkor is érdemes rendbe tenni a szerződést, mert a továbbiakban nem lesznek felszólító levelek, se késedelmi kamat - sem az ezzel járó mérgelődés.

Ha fizetési késedelembe esett, és a szerződésben (üzletszabályzatban) foglalt határidőn belül nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, a felmondás jogos. Ha ekkor rövid időn belül a tartozást rendezi, általában van lehetőség a szerződés folytatására.

Üdvözlettel Hiteldoktor