Miért annyi lezárásnál az árfolyam-különbözet?

2012.04.21. 13:53

Tisztelt Hiteldoktor!

Hitellel vettem egy motorkerékpárt. Ezt lejárat előtt szeretném kifizetni. Az ő általuk közölt tőketartozásom 352 104 Ft, de ha ezt ki szeretném egyenlíteni akkor az árfolyamváltozás alapján a hátralévő, de esedékessé nem vált tőketartozás árfolyam különbözetének összege 173 500 Ft.
Azt szeretném megtudni miért fizessek a hátralévő, de előre kifizetett tőkeösszegért én árfolyam különbözetet? Holott én minden hónapban a részletek mellet fizettem a mindenkori árfolyam különbözetet.

Tisztelettel! Köszönöm!

Kedves Érdeklődő,

deviza alapú szerződéseknél a finanszírozó a felvett hitelösszeget, a havi törlesztőrészleteket és a mindenkori aktuális tőketartozást devizában tartja nyilván, de Ön mindig forintban, az aktuális árfolyamnak megfelelően korrigálva fizet (ez az árfolyam-különbözet).
Előtörlesztés esetén a még esedékessé nem vált díjak tőkerészét (aktuális tőketartozást) kell megfizetni. Ezt az összeget szintén devizában tartják nyilván, és Ön forintban fizeti meg, ezért terheli ezt is árfolyam-különbözet.
Feltéve, hogy az Ön szerződése az eredeti futamidő végéig futna a mostanihoz hasonló magas árfolyam mellett, ugyanúgy jelentkezne az árfolyam-különbözet, csak nem egy összegben, hanem részletekben.
Előtörlesztéssel Ön a hátralévő díjak kamatrészét tudja megtakarítani.
A legtöbb hazai bank és pénzügyi vállalkozás csatlakozott a „Lakossági hitelfelvevőkkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódexhez”. Ebben a finanszírozók vállalják, hogy lehetővé teszik ügyfeleiknek a devizában való egyösszegű törlesztést. Ez azt jelenti, amennyiben Önnek van megfelelő mennyiségű, a szerződés devizanemével egyező devizája, abból is lezárhatja szerződését, így forintban realizál előtörlesztéskor árfolyam-különbözetet.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.