Rendőrségi ügy esetén követelhet a lizing cég (bank)?

2012.04.23. 13:11

Kedves Hiteldoktor!

Kötöttünk egy 5 éves szerződést egy banki lízing céggel gépkocsi vásárlásra 2010-ben. 2011-ben valaki ellopta az autót, megtettük a rendőrségi belejelentést, ami folyamatban is van. Kérdésem a bank követelheti tőlünk az autó árát (a forgalmiban tulajdonosként a mi cégünk szerepel) a rendőrségi eljárás során? A bank bírósággal fenyeget.

Köszönettel:

Egy kétségbeesett hölgy.

Kedves Érdeklődő,

lopáskár esetén a finanszírozási szerződés tárgya megszűnik, ezért a szerződés sem futhat tovább változatlan formában. Ilyenkor első lépés a rendőrségi feljelentés, ezt Ön meg is tette. A következő lépés a finanszírozó értesítése. A finanszírozó ekkor két dolgot tehet attól függően, hogy a szerződési feltételek mit tartalmaznak, van-e élő casco biztosítás a járműre és a korábbi időszakban pontosan fizette-e a részleteket:

1. Azonnali hatállyal felmondja a szerződést, aminek következtében egy összegben követelheti a teljes tartozást, mintha teljes előtörlesztésről lenne szó.

2. A szerződést nem mondja fel, amíg a rendőrségi nyomozást lezáró határozat meg nem születik és a biztosító nem téríti meg a kárt – amikor a biztosítási összeg megérkezik, elszámolnak.

Ha volt érvényes casco biztosítás, akkor remélhetőleg néhány hónapon belül – a nyomozási szakaszt, majd biztosítási ügyintézést követően – ­fizet a biztosító. Az Ön esetében a nyomozás már eddig is elhúzódott, a „szokásos” egy-két hónapnál hosszabb. Nézze meg, mit tartalmaznak erre az esetre az Általános Feltételek és mindenképpen egyeztessen a finanszírozójával. Amennyiben meg tudnak állapodni, célszerű a szerződés szerinti törlesztéseket fizetni a biztosító kártérítéséig, hogy csökkenjen a tartozás, és ne emelkedjen az Ön terhe meg nem fizetett kamattal.

A kártérítést a biztosító a finanszírozónak utalja, amely szerencsés esetben fedezi a teljes tartozást.

Amennyiben a kártérítés elszámolása után marad fenn tartozás, vagy cascomentes szerződése volt, vagy a biztosító valamely kizárási ok alapján megtagadja a kártérítést, akkor Önnek kell megállapodnia a finanszírozóval a ­fennmaradó összeg rendezéséről. Ha ezt egy összegben nem tudja kifizetni, kérjen rá részletfizetést.

Üdvözlettel

Hiteldoktor