Hitelátvállalás plusz befizetéssel

2012.05.09. 11:11

Tisztelt Hiteldoktor!

2008-ban vásároltam egy Kia gyártmányú személygépkocsit hitelre chf alapon az egyik banknál. Most szeretném eladni hitelátvállalással, találtam is rá vevőt, de a bank a következőt kéri: az autó jelenlegi értékének 80%-a és a tőketartozás közötti különbséget (az autó jelenlegi értéke olyan 2,3M Ft, ennek a 80%-a 1,8MFt a tartozás pedig 3,9MFt) 2,1MFt-ot ki kell fizetnem és csak a fizetés után van lehetőségem hitelátvállalással eladni az autót. A közjegyzői/ügyvédi és a bankos üzembentartóin kívül van-e még valami esélyem az autó hitelátvállalással történő eladására?

Köszönettel,

László

Kedves László,

hitelátvállalás esetén Ön és a vevő először megállapodnak a kocsi vételáráról, amely vételárnak része az aktuális tőketartozás – ha Ön nem kap készpénzt a vevőtől, akkor gyakorlatilag az aktuális tőketartozás a vételár. Amennyiben az adott tőketartozás részletekben történő fizetése a finanszírozási szerződésben rögzített feltételekkel megfelel az átvállalónak, akkor az ügylethez még a bank jóváhagyása kell.

A bank részéről az átvállalás nem automatikus lépés és nem kötelező az átvállalás lehetőségét biztosítani. Ha a finanszírozó megadja az átvállalás lehetőségét, akkor a szerződési feltételekben általában kiköti ezekre az esetekre az egyedi döntés jogát. A bank – mint minden gépjármű finanszírozásnál – külön-külön és együttesen is megvizsgálja az ügylet elemeit és az alapján dönt. Amennyiben – bármely ok miatt – nincs mód az átvállalásra, még akkor is ott a lehetőség, hogy lezárva a régi finanszírozási szerződést, ugyanannál vagy egy másik banknál az eredetitől független finanszírozási szerződést kössön a vevő.

Az Ön esetében a bank nyilvánvalóan megvizsgálja a vevő hitelképességét és az autót mint az ügylet fedezetét. A probléma abból adódhat, hogy jelenleg magasabb a tartozás a jármű értékénél, és a finanszírozó az új ügyfél irányában nem akarja túlhitelezni az autót, átvállalásnál sem. Az érvényben lévő törvényi szabályozás maximálja, hogy az ügyfél az autó értékéhez és vételárához képest milyen arányban adósodhat el, de átvállalásra nem ad egyértelmű szabályozást, így az adott finanszírozó döntésétől függ, hogy milyen feltételekkel lehet átvállalni. Ha ragaszkodik a többlet tőke befizetéshez a bank, kevés esélyt látok az átvállalásra, mert ezt más finanszírozónál sem lehet elkerülni egy esetleges másik finanszírozási szerződés kötésével ilyen autóérték/tartozás aránynál.

Üdvözlettel

Hiteldoktor