Bedől a hitel, vele a kezes is?

2012.05.17. 10:13

Tisztelt Hiteldoktor!

Problémám nem egyedi, ahhoz a többséghez tartozom, akik önámítottak és jól belenyúltak. 5 éve küzdök a hitel fenntartásáért, (Suzu Swift, 0% önerő, 140-es CHF), de tovább nem megy. A többi kérdezővel ellentétben nem keresek felelőst, nem mást hibáztatok, és majdnem minden következménnyel tisztában vagyok, egyet kivéve. Anno a bank kezest kért, és most, hogy valószínűleg nincs tovább, nem tudom, vele mi lesz. Ha simán bedöntöm a hitelt, feltételezem, viszik a kocsit, mondanak rá egy nevetséges árat, és egy felháborító maradvány tartozást. Én majd nem tudom rendezni, ők meg tiltják a fizum 33%-át. De mi baja lehet a kezesnek? Őt semmiképen nem akarom bajba sodorni.
Azon is elgondolkodtam, mi van, ha véletlenül ellopják, vagy ne adj' Isten összetörik teljesen? Van casco, az eljárás, gondolom, nagyjából a fenti, de a kezest akkor esetleg kiengedik a kötelezettség alól?

Hogyan tudnám legalább őt menteni, kihagyni?

Válaszát köszönettel várom.

Kedves Érdeklődő,

a készfizető kezes arra az esetre vállal garanciát, ha az adós nem fizet, ilyenkor a helyébe lépve teljesíti a fizetési kötelezettségeit. A finanszírozó a készfizető kezest az adóssal egyetemben felszólíthatja a díjak megfizetésére, amennyiben az adós késedelembe esett. A szerződés esetleges felmondása esetén, ha a gépjármű kényszerértékesítése után is marad tartozás, annak megfizetéséért is garantál a kezes.

Ön két lépést tehet annak érdekében, hogy enyhítse a problémákat (azzal együtt, hogy nem ismerjük az adott bank gyakorlatát).
1. Mielőtt a finanszírozó felmondaná a szerződést, előzetesen egyeztessen velük, hogy Ön is kereshet-e vevőt az autóra és hogyan adhatja vissza Ön a járművet – ezzel a behajtási költséget minimalizálhatja (nincs szükség behajtóra, aki az autót (esetleg trélerrel) szállítja el), s amennyiben a bank engedi, hogy Ön is keressen vevőjelölteket, valamivel magasabb áron kelhet el az autó. A banknak és Önnek közös érdeke, hogy kisebb tartozás maradjon fenn a kocsi értékesítését követően.
2. A kocsi értékesítése után fennmaradó tartozásra kérjen/vállaljon részletfizetést – erről is tud előzetesen informálódni a banknál. Amennyiben Ön eddig időben fizette a törlesztéseket, a bank is szívesebben hajlik erre a megoldásra. Így bár autó nélkül, de részletekben rendezheti tartozását, viszont megspórol egy bírósági ügyet, az azzal járó ügyvédi költséget és utánajárást, és a kezese is mentesül mindaddig, amíg Ön a maradvány részleteit fizeti.

A kezes tehát kizárólag abban az esetben marad ki a történetből, ha Ön teljes körűen rendezi a tartozását a bank felé. Biztosítási káreseménynél is ugyanez a helyzet: amennyiben a biztosító térítése (amelynek alapja az autó kárkori értéke) nem fedezi az Ön fennálló tartozását, a különbözetet a bank jogosan fogja követelni, amely tartozás kapcsán az imént és a fenti 2. pontban írtak irányadók.

Üdvözlettel

Hiteldoktor