Hitelátvállalás nem hivatalosan

2012.05.30. 12:02

Üdvözlöm!

Sajnos a feleségem és én is BAR listán vagyunk még, de most olyan anyagi helyzetben vagyunk, hogy tudnánk és szeretnénk is egy autót venni. Egy Suzuki Ignist néztünk ki.

Az lenne kérdésem, hogy van-e lehetőség "hivatalosan" pl. üzembentartóival átvenni az autó használati jogát és a törlesztést?

Válaszát előre is köszönöm, Zsolt

Kedves Zsolt,

az üzembentartóként történő bejegyzés nem biztosít az Ön részére automatikusan jogot és lehetőséget arra, hogy majd a futamidő végén az autó tulajdonjogát megszerezze a mostani tulajdonostól. Erről a kérdésről nemrég írtunk itt a TotalCar Hiteldoktor rovatban: http://totalcar.hu/tanacsok/hiteldoktor/2012/05/11/eladas_uzembentartoival_tartozassal_egyutt/

Megkülönböztetünk „aktív” és „passzív” BAR minősítést, a kérdésből nem derül ki, hogy Önök melyik kategóriába esnek. Az „aktív” még mindig kiegyenlítetlen, elmaradt díjfizetésről tanúskodik, míg a „passzív” minősítés a korábbi, de közben már megfizetett elmaradás esetén jelenik meg. „Aktív” BAR-os személynek minimális az esélye hitelfelvételre, a „passzív” BAR-os ügyfél kérelméről a bankok a nem BAR-listás hiteligénylőkénél sokkal szigorúbb feltételek mellett, egyedileg döntenek.

Finanszírozói gyakorlattól függően megvizsgálhatják az üzembentartó jelöltet – esetenként készfizető kezességet is kell vállalni az üzembentartónak –, ennek a vizsgálatnak a mélysége és tartalma változó.

Az adott banknál ki fog derülni, hogy engedélyezik-e BAR-os személy üzembentartóként történő bejegyzését.

Üdvözlettel

Hiteldoktor