Részletfizetés magánszemélyek között

2012.06.01. 13:09

Használt motorkerékpár vásárlását tervezem magánszemélytől, részletfizetéssel.
Milyen módon lehet megoldani, hogy mindkét fél megfelelő biztosítékokat kapjon a megállapodás maradéktalan teljesülésére, illetve az esetlegesen felmerülő fizetésbeli vs. műszaki problémák kezelésére?
- a vételár biztosan, határidőre ki van-e fizetve?
- a jármű a megállapodáskori állapotban van/lesz a tényleges átadáskor is?
- adás-vételi szerződést mikor kell az okmányirodában bemutatni?
- van lehetőség a törzskönyvet visszatartani és/vagy a forgalmi engedélyben valamilyen bejegyzést tenni, ahogy általában a banki hiteleknél van?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Szabolcs

Kedves Szabolcs,

Ön és az eladó kössenek adásvételi szerződést, amely a szokásos szerződési feltételek mellett tartalmazza a részletfizetés / ütemezés pontos feltételeit, valamint a részletfizetés(ek) elmaradása esetére a megfelelő és arányos következményeket – ezen feltételeket Önöknek kell kialkudni (esetleges kötbér, késedelmi kamat, a jármű visszaadása, elszámolás stb.).

A hatályos szabályok szerint a tulajdonosváltást 15 napon belül be kell jelenteni az okmányirodánál, ahol megtörténik a forgalmi engedély átíratása, valamint elindítják a vevő nevére szóló törzskönyv legyártását. A törzskönyvet minden esetben a vevő címére küldik meg, ez alól a bank által finanszírozott járművek képeznek kivételt. Az eladó részére semmilyen bejegyzést nem rögzíthet az okmányiroda.

Az adásvételi szerződésben így bármilyen kikötést tehetnek a törzskönyv tárolására (eladó, ügyvéd stb.), de a tulajdonos bármikor bemehet az okmányirodába azzal, hogy elvesztette a törzskönyvet és kérheti új törzskönyv legyártását. Ez egy kölcsönös bizalmon alapuló ügylet az eladó és a vevő részéről is.

A műszaki problémák kezelésére nincs egységes megoldás. A szerződésbe általában az kerül, hogy a járművet megtekintett és kipróbált állapotban vásárolja meg a vevő. Ezt célszerű alátámasztani egy (márka)szerviz állapotfelmérésével. Magánszemély eladó nem tartozik garanciával az eladott tárgyért, de az általa ismert hibákat közölnie kell a vevővel – egy a vevő által ismert, de rejtett és az adásvétel után kiderülő hiba kapcsán fennáll az eladó kártérítési felelőssége. A megtekintés / kipróbálás és a tényleges átadás-átvétel között bekövetkezett esetleges hibák, sérülések tekintetében is fennáll az eladó kártérítési felelőssége. Ezért célszerű a kipróbálást – és az esetleges szervizben történő átvizsgálást – követően az eredetiségvizsgálatot, az adásvételi szerződés aláírását, az előlegfizetést (ha van) és az okmányirodai ügyintézést egy napra ütemezni, így minimalizálható az esetleges időközbeni sérülés illetve műszaki hiba.

Üdvözlettel
Hiteldoktor