Kisebb csúszásnál a felmondás elkerülhető?

2012.07.10. 07:52

Érdeklődni szeretnék!

Van egy Ford Focus típusú autóm amelyet 2009-ben vettem hitelre, az évek folyamán mindig időben fizettem a részletet, ez évben viszont 1 hónap elmaradásom van valamint az árfolyamkülömbözet ami a tavalyi évről maradt. A lízingcég ügyfélszolgálatánál írásban jeleztem, hogy egy hónapot kések a befizetéssel ugyanis külföldön dolgozom pár napja, és hogy ne mondják fel a szerződést, kérelmet küldtem feléjük, hiszen a 6. hónaptól már többet tudok fizetni az eddiginél, hogy minél előbb leteljen a tartozásom.

A kérdésem a következő: felmondhatja ez esetben a bank a szerződésemet?

És ha felmondja de utána tudom fizetni, akkor újra érvénybe helyezhető a szerződésem?

Előre is köszönöm válaszukat és segítségüket!

Tamás

Kedves Tamás,

a finanszírozási szerződés és az üzletszabályzat (általános feltételek) szabályozza, hogy a bank fizetési késedelem esetén milyen esetekben mondhatja fel a szerződést.

Nem ismerve az Ön szerződését, javasoljuk, hogy olvassa át az ilyen esetekre vonatkozó pontokat.
Elképzelhető, hogy az Ön esetében már van felmondási joga a banknak. Helyesen tette, hogy felvette a bankkal a kapcsolatot és jelezte, hogy mikortól lesz abban a helyzetben, hogy a késedelmet ledolgozza. Mindenképpen próbáljon még a felmondás előtt egyeztetni a bankkal és megpróbálni megegyezni velük a tartozás kiegyenlítésének ütemezéséről, ebben az esetben nem érheti semmilyen meglepetés, főként ha ezt írásba is foglalják.
Ha már három éve megbízhatóan fizeti a részleteket, a bank megfontolja, hogy még ne mondja fel a szerződést, mert a felmondás és a jármű visszavétele nem célja a banknak sem.
Ha mégis megtörténik a szerződés felmondás, a legtöbb finanszírozóval még lehet közvetlenül egyeztetni a gyakorlatuktól függően a szerződés „visszaállításáról”, mielőtt a járművet visszavennék ill. értékesítenék.

Üdvözlettel

Hiteldoktor