Az önrész is hitelből…

2012.07.12. 13:51

Üdvözlöm.

A következő problémával fordulok Önhöz.

2008.05-ban készfizető kezességet vállaltam "kölcsönszerződés gépjármű vásárlási kölcsönhöz". 2 000 000 HUF ( 13 434 CHF) BANK 1 Futamidő 60 hónap. A hitel az egekbe szökő törlesztő részletek ellenére is ütem szerint törlesztve van. 13 hónap van vissza a hitelből.
A gépjármű vételára 2 500 000 HUF. Kezdőrészlet 500 000 HUF
Ez az 500 000 HUF egy más pénzintézettől BANK 2 személyi kölcsön volt ugyanakkor (2008.05) Ez a hitel azóta sem volt törlesztve ezért az ügy behajtásra került.
A BANK 2 behajtója beadta lefoglalási kérelmét az autóra a tulajdonoshoz.

Kérdéseim:
- Lefoglalhatja egy másik pénzintézet az autót ha az még ki sincs fizetve?
- Mivel ÉN (kezes) semmi közöm a BANK 2-s hitelhez, de így mégis hátrányba kerülök önhibámon kívül, mivel a BANK 1 azonnal felmondja az autó kölcsönszerződést és egy összegben követelni fogja a fennmaradó tőketartózást+futamidő végéig kamat+stb. (1 400 000 HUF)

Tanácsot szeretnék kérni.
Várom mihamarabbi válaszát, esetlegesen a javaslatát.

Üdvözlettel.

Kedves Érdeklődő,

nincs könnyű helyzetben, mert a végrehajtó jogosan lefoglalhatja a gépjárművet, majd értékesítheti is azt, amennyiben az adóssal nem tud megállapodni, abban az esetben is, ha a gépjármű egyébként hitellel terhelt.
Ez a gépjárműhitelt nyújtó banknál vélhetően a szerződés felmondásához vezet, de ennél nagyobb probléma, hogy az autó kényszerértékesítésből befolyt összeg feltehetően nem nyújt majd elégséges fedezetet mindkét hitel lezárására, így még egy fennmaradó tartozással is kell számolni.

Javasoljuk, hogy (1.) beszéljen a gépjármű tulajdonosával és kérje meg, hogy ő egyeztessen a végrehajtóval, s kérjen a személyi kölcsönt folyósító banktól részletfizetést az ennél a banknál fennálló tartozására – így a kocsi megmarad és Önt sem éri kár. (2.) Ha elkerülhetetlen a jármű elvétele és értékesítése, Önnek ismét a kocsi tulajdonosával kell beszélni, mert ő van abban a helyzetben, hogy a gépjárműhitelt nyújtó bankkal egyeztessen arról, hogy az értékesítést követően fennmaradó összegre kaphat-e részletfizetést. Ebben az esetben Ön továbbra is készfizető kezes marad.

Az „önrész-hitellel” kapcsolatban azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy csak megfelelő mértékű önrésszel indítson autófinanszírozást, az önrész hitelből történő megoldása igen kockázatos megoldás, amelyet senkinek nem javasolunk.

Üdvözlettel

Hiteldoktor