Kilátástalan helyzet

2012.07.16. 11:29

Tisztelt Hiteldoktor!

Hozzátartozóm 4 évvel ezelőtt 10 éves lejáratú hitelre vásárolt egy Suzuki Splash 1.0 típusú gépkocsit. Sajnálatos és visszafordíthatatlan betegsége miatt a legrosszabbra kell számítanunk. Tájékozódtam a banknál, a hitel lezárása esetén kb. 2,9 millió forintot kellene még kifizetni, amire esély sincs. A bank ahhoz hozzájárulna, hogy a hitelszerződés módosításával a jelenlegi 53.000 forintos törlesztőrészlet fix 32.000-re változzon, természetesen a különbözet egy másik számlán történő vezetésével. Hozzátartozóm felesége adóstársként szerepel a szerződésen. Kérdésem, hogy az autó esetleges visszaadását követően a különbözet behajtása esetén a behajtó letilthatja-e a feleség/adóstárs nyugdíját, jelzálogot jegyeztethet-e be ingatlanjára, illetve mi a módja annak, ha valaki a csökkentett törlesztőrészlettel a gépkocsi fejében átvállalná a hitel további törlesztését.

Válaszát várva, köszönettel: Gábor

Kedves Gábor,

mielőbb tisztázni kell, hogy a hölgy megtartja-e az autót vagy sem, fenn tudja-e tartani, tudja-e egyedül is fizetni a részleteket. Ha megtartják az autót, és ehhez szükséges a törlesztőrészletek csökkentése, azt leginkább a futamidő nyújtásával tudják elérni. A levélből nem derül ki, hogy a külön számlán gyűjtött különbözetet mikor és hogyan kell megfizetni, de fontos tudni, hogy ez jelentős tétel lesz majd. Ha a jármű visszaadásra/visszavételre kerül, az értékesítés után fennmaradó tartozás részletekben történő megfizetését a hölgy kérheti a finanszírozótól, ez esetben elkerülhető a pereskedés és a kellemetlen következmények.

Az eladással/átvállalással az a probléma, hogy nem fognak olyan vevőt találni, aki a kocsi jelenlegi értékénél nagyobb tartozást vállalna át, ezt a különbözetet az adásvétel lebonyolításakor a hölgynek kell megfizetnie – meglévő forrásból vagy külön erre a célra felvett hitelből, így a tartozás lezárható és szintén sikerült elkerülni a kellemetlen következményeket.

Üdvözlettel

Hiteldoktor