Négy év után a tőketartozásom ugyanannyi, mint a hiteltörlesztés kezdetén.

2012.07.17. 10:06

Tisztelt Hiteldoktor!

Négy évvel ezelőtt 3.1 Mft-ért vettem egy Suzuki SX4 gépjárművet svájci alapú hitelre 140-es árfolyamon. Akkor nagyon örültem neki! A szerződésben az állt, hogy fix kamattal havi 35 000Ft törlesztési kötelezettséggel 7 év után a személygépjármű a saját tulajdonommá válik. Fizetési kötelezettségemnek eddig minden hónapban eleget tettem.
Most négy év után a tőketartozásom ugyanannyi, mint a hiteltörlesztés kezdetén. Jelenleg nem a szerződés szerinti 7 évről beszélünk, hanem kb. 10 évről. Ön szerint normális ez egyáltalán és lehetséges, hogy a bankok rá telepszenek a hitelt felvevőre?!
Akkor nem hittem el, hogy ez a globalizált világ mennyire pénz orientált is mennyire kiszolgáltatott az átlag ember. Becsületem nem engedi meg, hogy elhallgassam igen én is hittem a hitelmeséknek, naívúl besétáltam a bankok csapdájában. Arról pedig, hogy ilyen cudar világ köszönt ránk rá se mertem gondolni...
Ma a valóság az, hogy állás nélkül maradtam, nincs miből megélnem, nemhogy törlesszen a havi kötelezettségemet.
Mi a teendő?
Adjam vissza a négyéves autót? Kitűnő állapotban van. Néhány hónapja nem vezetem, csak havonként egyszer 4-5 percre begyújtom, azért hogy fenntartsam a gépjármű üzemképességét!
Lassan az ingóságaimat is felélem, a nevemen pedig bejegyzett ingatlan nincs.
Kérdésem az, hogy hogyan szabaduljak meg a gépjárművemet terhelő hiteltől?
A gépjármű mai piaci értéke 2.1 millió forint.
Nem vagyok képes fizetni az autó törlesztéseit.
Milyen következményekkel szembesülhetek ha visszaadom a banknak az autót? Jövedelemmel, ingósággal és ingatlannal nem rendelkezem.

Válaszát köszönettel várom.

Tisztelettel István

Kedves István,

erről a kérdésről nemrég írtunk itt a TotalCar Hiteldoktor rovatban, ahol leírtuk a jogi helyzetet és a lehetséges lépéseket: http://totalcar.hu/tanacsok/hiteldoktor/2012/04/14/visszaadhatom/

Önnek is javasoljuk, hogy egyeztessen a finanszírozójával a lehetőségekről, és lehetőség szerint próbálja a veszteségeket csökkenteni: ne várja meg a kocsi visszavételét, inkább Ön vigye vissza a járművet, illetve ha még nem történt meg a szerződés felmondása, próbáljon vevőt találni az autóra.

Ha most nem is végrehajtatható a követelés (ingatlan, vagyontárgy, jövedelem hiányában), későbbi jövedelméből még letiltható lesz a tartozás, és később szerzett vagyontárgya vagy ingatlana is terhelhető lesz.

Üdvözlettel

Hiteldoktor