2012.07.18. 10:05

Tisztelt Hiteldoktor!

Véleményét,illetve tanácsát szeretném kérni 2 üggyel kapcsolatban.

Gépjárművet szeretnék vásárolni /Peugeot 107,2007 évjárat/, tudomásom szerint jelenleg hitelből vásárlás esetén 20% önrészt kell igazolni a hitelintézet felé. Ezzel kapcsolatos kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen legális módja a kevesebb önrésszel indításhoz, vagy esetlegesen az önrész igazolását lehet-e későbbi időpontra kérni a hitelt adótól, illetve ha nincs lehetőség erre, milyen formában, hogyan kell igazolni az önrész meglétét? A másik ügy amivel keresem, hogy a volt férjem gépkocsi vásárlásakor kézfizető kezességet vállaltam, ő a törlesztőrészleteket nem fizette, ezért a pénzintézet felmondta a szerződését, jogi útra terelte az ügyet, jelenleg már végrehajtás alatt van a banki követelés. Ezen okból kifolyólag aktív BÁR-os vagyok, nem tudok semmilyen hitelt a saját nevemre felvenni, /még akkor sem, ha látszik a BAR listán, hogy nem én vagyok a szerződő/. Rövidesen várható, hogy a fennálló tőketartozást, kamatokat, költségeket, végrehajtói díjat megkezdik levonni a fizetésemből. Van-e valamilyen megoldás, fórum ahol esetlegesen lehetőségem lenne "kivonni" magamat a kötelezettség alól. A gépjárművet adótartozás miatt lefoglalta a NAV, és 3. személynek értékesítette. Tehát jelen pillanatban se autó, se hitel felvétel lehetőségem nincs, csak adósságom!

Mielőbbi gyors válaszát előre is megköszönve.

Tisztelettel: Krisztina

Kedves Krisztina,

a hatályos szabályok szerint forintalapú autófinanszírozásnál hitel esetén 25%, pénzügyi lízing esetén 20% a minimális önerő, ettől a bankok nem térhetnek el. Az önerő megfizetése minden esetben a folyósítást megelőzően esedékes, a folyósítás után megfizetett összegek már törlesztésnek minősülnek.

A kezességvállalás nem törölhető, és kibújni sem lehet annak hatálya vagy következményei alól. Csak a finanszírozó jóváhagyásával szűnhet meg a kezességvállalás (pl. ha másik, a bank számára elfogadható kezest állít az adós) – de ez most nem várható, mivel levele szerint hamarosan elkezdik vonni fizetéséből a tartozást.

Ön mint kezes a kezességvállalása kapcsán ért kárait (KHR, régi nevén BAR listára került, vonják a fizetését stb.) kizárólag az adóssal, jelen esetben volt férjével szemben tudja érvényesíteni.

Üdvözlettel

Hiteldoktor