Merni, vagy nem merni?

2009. április 21., 12:01 Módosítva: 2009.04.21 12:01

Kedves Hiteldoki!

22 éves vagyok, lassan 5 hónapja leledzem a dolgozók lelkes állományában, és feltett szándékom egy autó vásárlása. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy Ön szerint érdemes-e most nekivágni? A médiából ömlenek a rosszabbnál rosszabb hírek/kilátások, és mindenütt "villog" a sok warning tábla: NE VEGYÉL FEL HITELT. Ha mégis úgy döntök, hogy nekivágok, melyik konstrukció lenne leginkább ajánlott egy magamfajtának? Információim alapján megszűnt január elsejével a 0%-tól vidd el kategória, és mégis sok helyen látom még hirdetésekben (ahogy a 10%-os önerőt is…). Ez lehet igaz, higgyek neki?

Egyébiránt a vágyam tárgya egy 10-11 éves autó, közepes felszereltségi szinttel (klíma, miegymás), körülbelül 20-23 ezer forintos havi törlesztőt vizionálok. Tehát érdemes most nekivágni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Érdeklődő!

Konkrétan tanácsot adni, azt hiszem, felelőtlen dolog lenne, hiszen nem ismerem az Ön lehetőségeit.

Az Ön döntése kell legyen, hogy egy bizonyos összeget minden hónapban ki tud-e fizetni. Azonban fontos, hogy számoljon azokkal a költségekkel is, melyek egy autóval kapcsolatban felmerülnek: biztosítás, üzemanyag, karbantartás (amivel egy 10 év körüli autónál kell számolni).

Általánosan jellemző, hogy a minimális önrész az autó árának 20%-a, a maximális futamidő 96 hónap. EUR és HUF alapú hitelek közül választhat, az egyik esetben számolni kell az árfolyamkockázattal, a másik esetben a magasabb kamattal.

Javaslom, hogy alaposan gondolja végig, mielőtt belevág.

Üdv:

Hiteldoki

Mik a kötelezettségeim, ha nem fizetem tovább a hitelt?

2009. április 20., 10:59 Módosítva: 2009.04.20 10:59

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megkérdezni, hogy mivel jár, ha az ügyfél a gépjárművet hitelre vette, de vissza akarja adni, mivel túl magas a havi törlesztőrészlet, és már nem tudja fizetni. A bank kötelezheti valamire, pl. a kamatok fizetésére vagy BAR-listára teheti?

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. Visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.

2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el.

3. Az Ön speciális helyzetében (maximális futamidő, a futamidő kezdeti szakaszában) a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Amennyiben az értékesítést követően fizetési kötelezettsége marad fenn, és ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:

Hiteldoki

Hitel átvállalása közjegyzőnél vagy ügyvédnél

2009. április 17., 10:50 Módosítva: 2009.04.17 10:50

Kedves Hiteldoki!

Szeretném eladni hitellel terhelt autómat. Írtak olyan megoldást, hogy közjegyzői vagy ügyvédi papírral is lehetséges, de nem tudom, mennyire biztonságos vagy hivatalos ez. Mi van, ha a vevő nem fizeti a részletet, vagy ezután már az ő nevére megy a csekk?

Üdv:

P.G.

Kedves P.G.!

A finanszírozó hozzájárulása nélkül még közjegyző vagy ügyvéd előtt aláírt adásvétellel sem lehetséges a gépjárművet eladni. Ez hitelcsalásnak minősül. Csak is hitelátvállalással teheti ezt meg. Semmi nem fogja Önt védeni, mert a hitelfelvevő Ön marad, és bármi probléma felmerül a szerződésével kapcsolatban, Ön lesz a felelős.

Üdv:

Hiteldoki

Mire figyeljek, ha hitellel terhelt autót veszek?

2009. április 15., 09:54 Módosítva: 2009.04.15 09:54

Kedves Hiteldoki!

Olyan kérdésem van, hogy szeretnék venni egy használt kistehergépjárművet, amin hitel van. Az autó ára 3,7 millió forint.

A tulajdonos lekérte a hitelét, és 1,7 millió hitel van rajta, de ez csak a tőke, viszont azt szeretné, ha én 2 milliót adnék neki, és átvállalnám a többit. Nekem itt valami nem oké, mert ez csak a tőke, és valójában a kamattal és árfolyamváltozással együtt 2,4 millió hitel van rajta. Ha adnék neki 2 milliót és átvállalnám a hitelt, akkor nekem ez már 4,4 millióba kerülne, nem?

Ilyen esetben mire kell figyelni, vagyis tényleg a tőkével kell számolni, vagy a gépjármű vételárát nézve a kamatokkal is?!

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Érdkelődő!

A hitellel terhelt vagy tehermentes gépjárművásárlás adásvételi ügymenetében nincsen nagy különbség, azonban az eladó és a vevő közötti megállapodáskor fontos figyelembe venni, hogy a finanszírozó addig nem adja ki a gépjármű törzskönyvét, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére vonatkozó nyilatkozatot, amíg a teljes tartozást a szerződő nem egyenlítette ki.

A finanszírozó számára mindegy, hogy a szerződésre vonatkozóan kitől érkezik a befizetés, tehát a vevő is befizetheti az összeget, ha előzetesen így állapodott meg az eladóval. Az azonban fontos, hogy tisztázzák a tartozás mértékét, erről a vevőnek egy, a finanszírozó által kiadott igazolás alapján kell meggyőződnie.

A teljes tartozás a gépjárműre vonatkozóan a tőke, kamat és egyéb költségek összessége.

Üdv:

Hiteldoki

Hitelátvállalás külföldi munkahellyel

2009. április 14., 14:52 Módosítva: 2009.04.14 14:52

Kedves Hiteldoki!

Szeretném megérdeklődni, hogy lehetséges-e hitelt átvállalni akkor, hogyha külföldi munkahellyel rendelkezem már 2 éve, de van otthoni állandó lakcímem, illetve vonalas telefonom is. Esetleg meg tudná-e mondani, hogy milyen dokumentumok/feltételek biztosítása szükséges hitelátvállalás esetén?

Előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Az Erste Leasing lehetőséget biztosít arra, hogy Ön igénybe vehesse a finanszírozásunkat, amennyiben külföldi munkahellyel rendelkezik. Ha Ön egyébként megfelel az Erste Leasing finanszírozási feltételeiben meghatározottaknak, munkaviszonyának ellenőrzésére munkáltatójának írásos igazolását fogadjuk el. Ebben szerepelnie kell a munkáltató nevének, a munkaviszony kezdetének, végének (ha van), a munkakörnek, valamint a munkabérnek.

Amennyiben a finanszírozott eszközt külföldön kívánja használni, írásos kérelemre 3 hónapra szóló külföldi engedélyt tudunk kiállítani a kérelem beérkezését követő 72 órán belül, vagy személyes ügyfélszolgálatunkon azonnal.

Az engedély csak a határátlépésre jogosít, a finanszírozott gépjárművet külföldön forgalomba helyezni, másik rendszámmal ellátni nem lehet.

Üdv:

Hiteldoki

Autó visszaadása utáni különbözet fizetése

2009. április 10., 16:13 Módosítva: 2009.04.10 16:13

Kedves Hiteldoki!

Ahogy sok más sorstársunk, mi sem tudjuk fizetni az autóhitelünket!

Ha visszaadjuk az autót, a bank (CIB) értékesíti, és tegyük fel, hogy a különbözet 1 500 000 forint. Lehetséges-e, hogy ezt az összeget részletfizetéssel teljesítsük? Illetve milyen hosszú ennek a futamideje?

Kedves Érdeklődő!

Egész pontosan nem ismerem a CIB ügymenetét, de a gyakorlat azt mutatja, hogy abban az esetben, ha úgy dönt, visszaadja az autót, a finanszírozó megpróbálja értékesíteni azt, majd az abból befolyt összeg és az Ön tartozása közötti különbözettel elszámol. Ha az eladásból származó bevétel nem fedezi az Ön tartozásait, ez egy összegben válik esedékessé, de azt gondolom, hogy vannak könnyítő lehetőségek minden finanszírozónál, ami természetesen egyedi elbírálású, így a futamidőt illetően nem találgatnék.

Javaslom, hogy keresse fel a finanszírozó ügyfélszolgálatát, ahol minden lehetőségről megkaphatja a tájékoztatást.

Üdv:

Hiteldoki

Nem tudom tovább fizetni a hitelt

2009. április 9., 14:46 Módosítva: 2009.04.09 14:46

Kedves Hiteldoki!

2008 februárjában hitelátvállalással vásároltam egy 8 éves Opel Astrát. Mivel nem volt elég a keresetem, édesanyám lett a kezes. Az autót eddig fizettem rendszeresen, de mivel nagyon magas lett a törlesztőrészlet, és a munkahelyem is megszűnt, nem tudom tovább fizetni.

Hogyan tudnám visszaadni az autót a banknak? Mik a lehetőségeim? Édesanyámnak milyen kára származhat ebből? Egyáltalán van-e valamilyen megoldás erre?

Előre is köszönöm a segítségét.

Tisztelettel:

Judit

Kedves Judit!

Amennyiben az autó törlesztőrészleteit nem képes tovább fizetni, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozó kintlévőség-kezelő osztályával, ahol pontosan elmondják Önnek, hol tudja leadni a gépjárművet. A járművet a finanszírozó értékesíti, az értékesítést követően a befolyt vételárral elszámol Ön felé.

Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét a finanszírozó követelni fogja Öntől.

Amennyiben ez a fizetési kötelezettség legalább 90 napon keresztül, a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben fennáll, a finanszírozó köteles adatait a Központi Hiteladminisztrációs Rendszernek (korábbi nevén: BAR) továbbítani.

Üdv:

Hiteldoki

Selejtes autó hitelét nem akarom fizetni

2009. április 7., 15:07 Módosítva: 2009.04.07 15:07

Kedves Hiteldoki!

Az autóm motorjának van egy hibája, aminek az okát a szerviz nem találja, illetve a hivatalos véleményük, hogy az autó ezzel a hibával még használható. Arra készülök, hogy felhívom a bankot, és közlöm: amennyiben a szerviz nem javítja meg az autót, vagy nem cserélik ki, nem fogom tovább fizetni a hitelt. Selejtes autót nem vagyok hajlandó fizetni. Ön szerint a bank ebben az esetben mit mondana nekem?

Válaszát előre is köszönöm:

Péter

Kedves Péter!

A kérdésre válaszolva általánosan elmondható, hogy a gépjármű hibája vagy az adásvételi szerződéssel kapcsolatos jogvitája a finanszírozó (bank) hitelszerződés alapján fennálló kötelezettségeit semmilyen módon nem érinti, hiszen a gépjárművet Ön választotta ki, majd adásvételi szerződéssel megvásárolta, az érintett bank pedig − a finanszírozási szerződés megkötését és elfogadását követően − a gépjármű bruttó vételára, illetve az Ön kezdő befizetése (önerő) különbözetét átutalta az eladó részére, ezzel teljesítve a szerződésben rögzítetteket.

Ön a jótállási, szavatossági vagy bármely más, az adásvételi szerződés alapján fennálló igényét közvetlenül a szállítóval vagy a jogszabályban meghatározott harmadik személlyel szemben érvényesítheti, ilyen igényekért a finanszírozót semmilyen felelősség nem terheli. A fentiek figyelembevételével nem tanácsolom, hogy a havi díjak fizetését megszüntesse, hiszen ezzel Ön a finanszírozóval megkötött szerződést szegné meg.

Üdv:

Hiteldoki

Lehet-e halasztást kérni, ha megszűnt a munkám?

2009. április 6., 10:15 Módosítva: 2009.04.06 10:15

Kedves Hiteldoki!

Olyan kérdésem lenne, hogy a bankoknál van-e lehetőség 2-3 havi "csúszást" kérni, mert munkanélküli lettem. Autóhitelről van szó.

Köszönettel:

Lajos

Kedves Lajos!

Azt gondolom, hogy minden finanszírozónak az az érdeke, hogy valamilyen módon segítse az ügyfeleit ebben a − remélhetőleg átmeneti időszaknak nevezhető − gazdasági válságban.

Javaslom, hogy feltétlenül keresse fel a finanszírozója ügyfélszolgálatát, vagy nézze meg a honlapjukat a lehetőségek tekintetében.

Üdv:

Hiteldoki

Totálkáros lízingelt autóm áfáját ki fizeti?

2009. április 3., 15:34 Módosítva: 2009.04.03 15:34

Kedves Hiteldoki!

2008 decemberében totálkáros lett a lízingelt autóm. A lízingdíj még nem járt le. A biztosító a casco önrész és a roncsérték levonása után az autó áfa nélküli árát térítette csak meg.

Kérdésem: az áfát ki fizeti meg?

Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A biztosító abban az esetben fizet nettó árat, ha a magánember (vállalkozó) vagy a cég tulajdonában lévő haszongépjármű a károsult gépjármű.

A biztosító mindkét esetben könyvelői áfanyilatkozatot kér be a gépjárműre vonatkozóan. Amennyiben arról nyilatkozik, hogy áfa-visszatérítésre jogosult, abban az esetben a nettó érték kerül kifizetésre, hiszen az áfát visszaigényelték.

Vannak olyan tevékenységgel működő cégek, alapítványok, melyek a gépkocsival kapcsolatban nem jogosultak áfa-visszatérítésre − ez is kiderül a könyvelői nyilatkozatból −, ebben az esetben a bruttó összeg kerül megállapításra.

Fentiek értelmében érdemes lenne a biztosítótársasággal felvenni a kapcsolatot.

Üdv:

Hiteldoki

Több a tőketartozás, mint a felvett hitel

2009. április 2., 14:52 Módosítva: 2009.04.02 14:52

Kedves Hiteldoki!

Az lenne a kérdésem , hogy:
2007.10.24-én vettem egy Opel Astra típusú autót 1,5 millió Ft-ért, erre felvettem 1,35 millió Ft hitelt. Azóta általában az akkor meghatározott törlesztőrészlet (26 000Ft) mindig csak nőtt, most 41 ezernél járok. Persze CHF-alapú hitel, értem is, hogy a kamatkockázati tényező meg a többi blabla miatt fizetek többe. Most le szeretném cserélni egy újra, és lekérettem a jelenlegi állást: 1,9 millió Ft tőketartozásom van . Ez hogy lehet? Az autó most 9 éves, az értéke kb. 1,1 millió Ft.

Mit tehetnék? A bankok mindenkit ott etetnek, ahol akarnak? Lehúznak 800 000 Ft-tal, mert nekik úgy éri meg?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Tekintettel a gazdaságot érintő válságra és a devizaárfolyamok drasztikus emelkedésére, előfordul, hogy a pillanatnyi tőketartozása meghaladja a korábban felvett hitelösszeget, illetve az autó árát.

Ennek az az oka, hogy Ön svájci frankban vette fel a hitelét, a finanszírozó ebben a devizában tartja nyilván az Ön tartozását, viszont a havi törlesztőrészlet forintban kerül kiszámlázásra, és a megemelkedett árfolyam okozza a törlesztőrészlet ilyen mértékű emelkedését.

Amennyiben Önnek ez gondot okoz, keresse fel a finanszírozója ügyfélszolgálatát, ahol feltehetően kínálnak Önnek lehetőséget, hogy a fizetési kötelezettségeit könnyíthesse.

Üdv:

Hiteldoki

A szállító lehívta a hitelt, de nem teljesít

2009. március 30., 14:38 Módosítva: 2009.03.30 14:38

Kedves Hiteldoki!

Mi van abban az esetben, ha egy új autó vételénél a szállító már lehívta a hitelemet, de nem szállít (mert mondjuk tönkrement)? A finanszírozó bank kitől követelheti vissza a hitelt, aminek alapját egy meg nem valósult ügylet adta?

Válaszát köszönöm:

Ati

Kedves Ati!

Abban az esetben, ha megtörtént a kereskedő felé a hitelösszeg kihelyezése − ez azt jelenti, hogy minden feltétel teljesült a hitelszerződés életbe léptetéséhez (általában nem feltétel a gépjármű átvétele) −, akkor a finanszírozó az ügyféltől követelheti a visszafizetést. Ebben az esetben minél hamarabb keressen fel egy jogi képviselőt, mert csak polgári peres eljárásban érvényesítheti az adásvételi szerződésben foglaltakat a Szállítóval szemben.

Üdv:

Hiteldoki

Elveszik a motort, és még tartozok is?

2009. március 27., 16:14 Módosítva: 2009.03.27 16:14

Kedves Hiteldoki!

Az lenne a kérdésem, hogy egy esetleges átvállalt motorhitel esetén, ha nem tudom fizetni a részleteket, a bank csak a motort foglalhatja le és veheti el, vagy rajtam mint adóson követelheti a motor piaci ára és a fennálló tartozás (tőke + kamat) közötti különbözetet is. Nyilvánvaló, hogy valószínűleg a tartozás nagyobb, mint a motor piaci értéke a forint gyengülése miatt…

Válaszát elrőre is köszönöm:

Marci

Kedves Marci!

Az Ön által leírtak teljesen megfelelnek a gyakorlatnak. A finanszírozó a motor értékesítése után, amennyiben az nem fedezi az Ön fennálló teljes tartozását, a fennmaradó különbözetet egy összegben fogja Öntől követelni.

Érdemes a finanszírozójával felvenni a kapcsolatot, és megoldást találni, ha csak átmeneti fizetésképtelenségről van szó.

Üdv:

Hiteldoki

Lízingelt autóra kössek teljes körű cascót?

2009. március 26., 15:37 Módosítva: 2009.03.26 15:37

Kedves Hiteldoki!

Az lenne a kérdésem, hogy ha lízingre vásároltam autót, fontos-e megkötni a teljes körű casco-biztosítást vagy elegendő mondjuk a legolcsóbbat.

Köszönettel:

Sasa

Kedves Sasa!

Ezt a kérdést nem minden esetben lehet egyértelműen eldönteni. Nagyban függ az autótól, a választott finanszírozási konstrukciótól, illetve az adott finanszírozó finanszírozási feltételeitől.

Abban az esetben, ha nem kötelező a teljes körű casco biztosítás megkötése, Ön dönti el, hogy milyen biztosítást köt vagy nem köt.

Üdv:

Hiteldoki

Jogosan adták ki a törzskönyvet?

2009. március 25., 18:41 Módosítva: 2009.03.25 18:41

Kedves Hiteldoki!

Kezesi végrehajtás miatt a végrehajtó eladta a másfél éves autómat, amin még 3 milliós tartozás volt. A kérdésem, hogy a bank jogosan adta-e ki a törzskönyvet, holott a teljes tartozás nem lett rendezve. Jogosan követeli-e tőlem a még fennálló 3 millió forintos tartozást? Hogyha igen, kérhetem-e az eredeti törlesztőrészletnek megfelelő részletfizetést?

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a harmadik fél által indított végrehajtás során a gépjárműre irányuló foglalás időpontja megelőzi a hitelszerződés felmondásának és az opció gyakorlásának a dátumát, a végrehajtó jogosan árverezte el a szerződés fedezetét képező járművet, így a finanszírozó kénytelen volt kiadni a törzskönyvet. A hitelszerződésen fennálló tartozás a végrehajtástól függetlenül fennáll, azt a finanszírozó teljes joggal követeli a szerződés kötelezettjeitől.

Üdv:

Hiteldoki

Totálkáros autóra tovább fizetjük a hitelt

2009. március 24., 12:40 Módosítva: 2009.03.24 12:40

Kedves Hiteldoki!

Van egy Suzuki Swift 1.5 Gs totálkáros autónk. A baleset 2008.02.07-én történt. A casco egy év után lejárt. A mai napig nem jelentettük be a finanszírozónak, csak fizetjük, fizetjük. Az autó 2005. 07. havi.

A kérdésem az lenne, ha bejelentenénk, milyen retorzióra számíthatunk?

Kedves Érdeklődő!

Káresemény bekövetkeztekor az adósnak bejelentési kötelezettsége van a finanszírozó felé. Az időben történő bejelentés mindenképp hasznos lehet annak érdekében, hogy a megfelelő segítséget, információt a finanszírozó meg tudja adni. A roncs értékében beálló értékcsökkenés is jelentős mértékű lehet.

Valószínű, hogy a bejelentést követően a hitelszerződés lezárásra kerül, ennek értelmében a teljes fennálló tartozás egy összegben válik esedékessé. A roncs értékesítésével ez a tartozás csökkenthető. Érdemes az így fennmaradó összegre részletfizetést kérni a finanszírozótól.

Üdv:

Hiteldoki

Hiteles autómat ellopták

2009. március 22., 09:55 Módosítva: 2009.03.22 09:55

Kedves Hiteldoki!

2007-ben vásároltam egy használt 2003-as Peugeot 206 1.4 HDi gépkocsit 10 éves futamidejű hitelkonstrukcióban.

Sajnos az autót ellopták. A casco nem fedezi a tartozásomat. Felajánlottam a K&H Pannonlízingnek, hogy fedezetként a hitelre a tulajdonomat képező 2004-es Mazda6-os gépkocsimat fogadják be, és a hitelt folytassuk lejáratig. Ezt a kérést mereven elutasították. Van-e olyan megoldás, hogy a hitel tovább fusson, és a biztosítótól kapott kártérítésből a gépkocsi pótlásáról is gondoskodni tudjak?

Köszönettel:

Csaba

Kedves Csaba!

A gépjármű vásárlására felvett hitel összeg fedezetéül a finanszírozott gépjármű szolgál, más fedezeti eszköz bevonása (a garanciális cserét kivéve) nem lehetséges. A finanszírozási és biztosítási szerződés értelmében minden káreseménnyel kapcsolatos kártérítési összeg a finanszírozót illeti. Amennyiben a biztosító által megállapított kártérítési összeg nem fedezi a teljes fennálló tartozást, abban az esetben kérelmezheti a hitelt nyújtó pénzintézettől a részletekben történő továbbfizetést.

Fentiek ismeretében a hitel továbbfolytatása és a kártérítési összeg felvétele nem megoldható.

Üdv:

Hiteldoki

Érdemes egy összegben visszafizetni?

2009. március 19., 16:10 Módosítva: 2009.03.19 16:10

Kedves Hiteldoki!

Autómat 2 éve vásároltam hitelre, négyéves futamidővel, tehát most járok a felénél. A hitelem fix tőketörlesztésű, alacsony törlesztőrészletű, csak az árfolyamváltozásból eredő összeg növeli. Érdemes a maradékot egy összegben visszafizetni a banknak, vagy továbbra is fizessem a részleteket?

Köszönöm:

D.

Kedves D!

Az Ön hitelkonstrukciójának árfolyamváltozás miatti különbözete nem a havidíjakban jelenik meg, hanem a futamidőben. Ha az árfolyam − a forint gyengülésének következtében − emelkedik, az Ön futamidejének hossza növekszik, míg a forint erősödésénél rövidül. A két évvel ezelőtti árfolyam, amikor Ön is megkötötte a szerződését, jóval kedvezőbb volt, mint a mai. Ezért, ha Ön most akarná lezárni a hitelét, az árfolyamveszteséget egy összegben kellene a finanszírozó felé törlesztenie. Én ma ezt az ügyletet nem zárnám le, megvárnám, míg a forint erősödik, vagyis a CHF, illetve az EUR (amilyen devizában az ügyletet kötötte) árfolyama csökken.

Üdv:

Hiteldoki

Nem bírom fizetni a törlesztőt

2009. március 18., 17:18 Módosítva: 2009.03.18 17:18

Kedves Hiteldoki!

Ha nem tudom fizetni a törlesztőrészletemet, akkor mire számíthatok?

Válaszát köszönöm.

aláírás

Kedves Érdeklődő!

Ha nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, három lehetőség közül választhat:

1. Visszaadja a járművet a finanszírozónak, aki azt értékesíti, a befolyt vételárral elszámol, a fennmaradó tartozására pedig részletfizetési lehetőséget biztosít.
2. Ön próbálja értékesíteni a járművet, az értékesítés után fennmaradó tartozásra a finanszírozó ebben az esetben is részletfizetési lehetőséget biztosít. A különbség az első lehetőséghez képest annyi, hogy a finanszírozó a járművet kereskedőknek értékesíti, tehát ha Ön saját maga értékesíti a járművet, lényegesen magasabb eladási árat érhet el.
3. Az Ön speciális helyzetében (maximális futamidő, a futamidő kezdeti szakaszában) a legjobb megoldás olyan vásárlót találni a járműre, aki a hitelt átvállalja Öntől. Ebben az esetben nem marad fenn tartozása az értékesítést követően.

Ha egyik lehetőséget sem választja, a folyósított hitel fedezetét képező járművet a finanszírozó visszaveszi, és az annak értékesítéséből befolyt összeggel elszámol az ügyfél felé. Az elszámolás összege a hitelszerződésen az értékesítés időpontjában fennálló összes − a visszavétel és értékesítés költségeivel növelt − tartozásnak, illetve az értékesítésből befolyt vételárnak a különbözete. Az elszámolás összegének nagyságrendjét döntően befolyásolja a futamidő hossza, a visszavétel időpontja a futamidő függvényében, illetve a gépjármű állapota. A futamidő hosszával fordított arányban csökken a szerződésen fennálló tőketartozás, ez a legfőbb oka annak, hogy az értékesítést követően nagy összegű tartozások maradnak fenn.

Amennyiben az Ön esetében a visszavétel és az értékesítés, valamint az azt követő elszámolás minden tekintetben a finanszírozó általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint történt, az eljárás jogszerű volt, és az egyetlen lehetséges megoldás a finanszírozóval az Ön számára teljesíthető megállapodást kötni a fennálló tartozás visszafizetésére.

Üdv:

Hiteldoki

Váltsam-e változó futamidejű hitelemet fix futamidejűre?

2009. március 18., 16:14 Módosítva: 2009.03.18 16:14

Kedves Hiteldoki!

Van egy változó futamidejű hitelem. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan járok jobban: ha módosítom ezt fix futamidőre, és az esedékes árfolyam-különbözetet havonta törlesztem, vagy ha marad ahogy most van, és fix a havi törlesztőrészlet, viszont a futamidő változik (jelenleg növekszik). A megnövekedett havi törlesztőrészletet tudnám fizetni.

Kedves Érdeklődő!

Az Ön devizaalapú hitele az árfolyam megváltozása miatt nem egyforma összegű, most növekszik, azonban Ön összességében ugyanakkora összeget törleszt, bármely konstrukciót választja.

Ez az Ön döntése, hogy a megnövekedett havidíjat fizeti, vagy ugyanazt az összeget hosszabb időn keresztül.

Üdv:

Hiteldoki

Képviseletek elérhetőségei

2009. március 18., 13:41 Módosítva: 2009.03.18 13:41
BBD HITELCENTRUM KFT.
EL képviselet - TATABÁNYA
2800 Tatabánya, Előd vezér u. 12.
Tel.: 34/303-302, 34/301-239
Fax: 34/309-370
tatabanya@ersteleasing.hu
H - P: 9:00 - 17:00
BBD HITELCENTRUM KFT.
EL képviselet - GYŐR
9021 Győr, Rákóczi F. u. 44.
Tel.: 96/550-955, 96/515-565
Fax: 96/550-954, 96/515-560
gyor@ersteleasing.hu
H - P: 8:00 - 18:00
BORSOD Hitel Kft. / Carpos Bt.
EL képviselet - MISKOLC
3525 Miskolc, Kazinczy u. 14.
Tel.: 46/413-433
Fax: 46/413-434
miskolc@ersteleasing.hu
H - CS: 8:00 - 17:00
P: 8:00 - 16:00
CAR-CREDIT KFT.
EL képviselet - KAPOSVÁR - TOLNA
7400 Kaposvár, József Attila u. 19.
Tel.: 82/321-602
Fax: 82/321-602
carc@ersteleasing.hu
H - P: 9:00 - 16:30
CREDIT CAR 2002 KFT.
EL képviselet - SZOMBATHELY
8900 Zalaegerszeg, Eötvös út 1. fsz. 5. (bejárat a Tompa u. felől)
Tel.: 92/599-142
Fax: 92/599-143
szombathely@ersteleasing.hu
H - CS: 9:00 - 17:00
CREDIT CAR 2002 KFT.
EL képviselet - ZALAEGERSZEG
8900 Zalaegerszeg, Eötvös út 1. fsz. 5. (bejárat a Tompa u. felől)
Tel.: 92/599-142
Fax: 92/599-143
zalaegerszeg@ersteleasing.hu
H - CS: 9:00 - 17:00
CENTRUM INVESTOR KFT.
EL képviselet - SOPRON
9400 Sopron, Csengery u. 26.
Tel.: 99/523-053
Fax: 99/523-052
sopron@ersteleasing.hu
H - P: 8:00 - 17:00
Karat-Net Rent Kft.
EL képviselet - DÉLBUDA
2040 Budaörs, Kelet u. 1.
Tel.: 23/802-498
23/802-498
delbuda@ersteleasing.hu
H - P: 9:30 - 17:00
ELSŐ PÉNZÜGYI KFT.
EL képviselet - ÉSZAKBUDA
1037 Budapest, (külső) Bécsi út 383.
Tel.: 1/439-1127
Fax: 1/439-1128
elso@ersteleasing.hu
H - P: 9:00 - 18:00
SZO: 9:00 - 14:30
EMPRESS-INVEST KFT.
EL képviselet - SZÉKESFEHÉRVÁR
8000 Székesfehérvár, Honvéd u. 8.
Tel.: 22/503-483
Fax: 22/503-484
szekesfehervar@ersteleasing.hu
H - P: 9:00 - 17:00
EUMONT KFT.
EL képviselet - PÉCS
7621 Pécs, Felsőmalom u. 4.
Tel.: 72/522-520
Fax: 72/522-521
pecs@ersteleasing.hu
H - P: 8:30 - 16:30
GAMMA NULL KFT.
EL képviselet - DÉLPEST
1122 Budapest, Szent László tér 20. II./228.
Tel.: 1/260-4180, 20/587-3820
Fax: 1/260-4180
delpest@ersteleasing.hu
egyeztetéssel
MERCARTOR KFT.
EL képviselet - TÖRÖKBÁLINT
2045 Törökbálint, Tó u. 2.
Tel.: 20/204-9903, 20/204-9902
-
meor@ersteleasing.hu
-
-
S-LEASING KFT.
EL képviselet - SZEGED
6724 Szeged, Jakab Lajos u. 7.
Tel.: 62/555-901
Fax: 62/555-902
szeged@ersteleasing.hu
-
-
MENTOR-HÁZ TANÁCSADÓ ÉS ÜGYNÖKSÉG KFT.
EL képviselet - KECSKEMÉT
6000 Kecskemét, Széchenyi tér 14.
Tel.: 76/504-846
Fax: 76/504-847
kecskemet@ersteleasing.hu
H: 9:00 - 17:00
K - CS: 8:00 - 17:00 P: 8:00 - 15:00
FAMULUS '98 KFT.
EL képviselet - VESZPRÉM
8200 Veszprém, Ady Endre u. 7/c. (Levendula Üzletház)
Tel.: 88/564-590
Fax: 88/564-591
veszprem@ersteleasing.hu
H - P: 8:30 - 12:30
SZABOLCS LÍZING IRODA KFT.
EL képviselet - NYÍREGYHÁZA
4400 Nyíregyháza, Kossuth u. 29.
Tel.: 42/401-149, 42/506-154
Fax: 42/401-149
nyiregyhaza@ersteleasing.hu
H - P: 8:00 - 17:00
TF Pénzügyi és Szolg. Kft.
EL képviselet - DEBRECEN
4024 Debrecen, Bem tér 23.
Tel.: 52/531-074
Fax: 52/531-074
debrecen@ersteleasing.hu
H - CS: 8:00 - 17:00
P: 8:00 - 15:00
KAPOS CREDIT KFT.
EL képviselet - KAPOSVÁR - SOMOGY
7400 Kaposvár, Széchenyi István tér 8.
Tel.: 82/526-644
Fax: 82/526-645
kaposvar@ersteleasing.hu
K, CS: 9:00 - 13:00 SZE: 13:00 - 16:00
WONAL TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ BT.
EL képviselet - EGER
3300 Eger, Kertész u. 1. (Bejárat a Maklári út 2. felől)
Tel.: 36/516-096
Fax: 36/516-095
eger@ersteleasing.hu
H - P: 10:00 - 16:00

Hitel áthelyezése másik autóra?

2009. március 16., 14:13 Módosítva: 2009.03.16 14:13

Kedves Hiteldoki!

Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a hitellel terhelt autóm helyett veszek egy másikat, és a hitelt áthelyezem a másikra, mert a most meglévő hitelnél a kamat nagy részét már kifizettem, ezért egy hitellezárással és egy újabb (ugyanakkora összegű) hitel felvételével nagyon rosszul járnék.

Válaszát előre is köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Fedezetcserére általában nincs lehetőség a finanszírozóknál, de természetesen erről pontos információt az Ön finanszírozója tud adni.

Üdv:

Hiteldoki

Hol vehetnék banknak visszaadott autót?

2009. március 13., 09:19 Módosítva: 2009.03.13 09:19

Kedves Hiteldoki!

Érdeklődni szeretnék, hogy honnan/milyen módon lehet olyan használt autót szerezni, amit a bankok visszavettek tulajdonosaiktól? Ugyanis sajnos nincs elég pénzem egy vadiúj autóra; a használtakban pedig nem nagyon bízom… Ennek ellenére egy pár hónapot futott, bank által visszavett kocsit megkockáztatnék, ha tudnám, hogy hol lehet részt venni az árverésen stb. Illetve azt sem tudom, hogy magánemberként vehetek-e ilyen kocsit. Azt is hallottam, hogy csak cégek vehetnek árverésen kocsit. Igaz ez?

Tisztelettel:

Zsolt

Kedves Zsolt!

A finanszírozók kizárólag kereskedők részére tudják értékesíteni a visszavett autókat (azokat, amiket autóként tudnak visszavenni, és nem használhatatlan roncsként). Így Önnek használtautó-kereskedésben van lehetősége visszavett autót vásárolni. Tapasztalataink szerint semmivel nem biztonságosabb egy visszavett autót megvenni, mint egy megkímélt állapotú használt járművet.

Üdv:

Hiteldoki

Visszaadott autó utáni fizetési kötelezettség

2009. március 11., 15:25 Módosítva: 2009.03.11 15:25

Kedves Hiteldoki!

Az autóm törlesztőrészleteit nem vagyok képes tovább fizetni, a járművet leadtam, a finanszírozó majd értékesíti. Az értékesítés pillanatáig (lehet akár fél év is) fizetnem kell-e a törlesztőrészleteket, miközben az autót már nem használom? Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár nem fedezi a szerződésen fennálló tartozást, a kettő különbözetét (mintegy 2 millió forintot) a finanszírozó követelheti és behajthatja tőlem bármilyen formában is azon túl, hogy BAR-listára kerülök 90 nap után?

Válaszát előre is köszönöm:

Balázs

Kedves Balázs!

A gépjármű leadását követően a KHR elkerülése végett azt javasoljuk, hogy állapodjon meg finanszírozójával a további törlesztéseket illetően. A legtöbb finanszírozó esetében az a gyakorlat, hogy az eszköz visszavételét követően a szerződés lezárásra kerül, ami azt jelenti, hogy a teljes tartozás egy összegben válik esedékessé. A teljes, egy összegű tartozás összege a mindenkori minimálbér összegét meghaladja, a KHR-re kerülés feltételéül szabott 90 nap tehát a lezárás napjától kezdődik. Amennyiben Önnek már az eszköz leadása előtt is a mindenkori minimálbér összegét meghaladó, legalább 90 napig folyamatosan fennálló lejárt tartozása volt, a KHR szempontjából már nincs mit tennie.

A jármű értékesítését követően a finanszírozó az értékesítésből befolyt vételárral elszámol Ön felé, amennyiben az értékesítést követően Önnek további tartozása áll fenn, a finanszírozó azt joggal követelheti Öntől. Azt tanácsoljuk, ez esetben is vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval egy esetleges részletfizetési megállapodás érdekében.

Üdv:

Hiteldoki

Visszaadott autóm nem fedezi a fennálló tartozást

2009. március 9., 16:52 Módosítva: 2009.03.09 16:52

Kedves Hiteldoki!

Van egy Volkswagen személygépkocsim, anyagi nehézségek miatt nem tudom fizetni a részletet, és visszaadnám a banknak. Ha a bank felértékeli, és az ajánlott összeg nem fedezi a tartozásom, a különbözetet sem tudom kifizetni. Ilyen estben mivel számolhatok ? (Példáu1 500 000 a tartozás, felértékelik az autóm 900 000-re, és 600 000 a különbözet). Egy 1999-es évjáratú autóról van szó, amit már a negyedik éve fizetek, és 1 750 000-ért vettem. HOL AZ IGAZSÁG???

Köszönettel várom a válaszát.

Kedves Érdeklődő!

A jármű visszavételét követően a finanszírozó a járműről állapotfelmérést és értékbecslést készít. A jármű eladási ára az így megállapított érték körül várható, de a végső eladási ár nagyon sok összetevő (jármű állapota, piaci kereslet) függvénye, ezért látatlanban a jármű értékesítési árára vonatkozóan bármilyen becslést adni lehetetlen. Az értékesítést követően fennmaradó tartozás összegét szintén sok tényező befolyásolja, többek között kiemelt jelentőségű, hogy a mögöttes hitelszerződés devizaalapú-e, és ha igen, akkor milyen árfolyamon került finanszírozásra a jármű.

A banknak történő visszaadás előtt feltétlenül azt javasoljuk, hogy Ön saját maga próbáljon vevőt szerezni az autójára, ugyanis így biztos lehet benne, hogy a jármű piaci áron kerül értékesítésre, a finanszírozónak ugyanis kizárólag kereskedőknek történő értékesítésre van lehetősége.

Üdv:

Hiteldoki