Új üzembentartói megoldás?

2011. október 19., 14:50 Módosítva: 2011.10.19 14:50

Üdvözlöm Hiteldoki!

Egy érdekes kérdéssel fordulnék Önhöz. Már egy ideje eladásra kínálom autómat, ami egy 2006-os évjáratú Suzuki Swift, nagyobbra szeretném cserélni. Elsősorban hitelátvállalással szeretném eladni, megúszva a készpénzes vásárlásnál felmerülő deviza-árfolyam különbözetet. Többen kerestek, de mindenki közjegyzői szerződéses formában szeretné elintézni az "adás-vételt". Természetesen ezeket az érdeklődőket elutasítom. Pár napja megkeresett egy hölgy, egy érdekes ajánlattal, ami elvileg mindenkinek jó megoldást jelent. Az ajánlata az volt, hogy a lízingszerződésbe módosítjuk a készfizető kezest az ő ügyfelére, és ha ez megvan, akkor a lízingcégtől kérvényezzük hogy a kezes lehessen az üzembentartó. Elméleti síkon jól hangzik a dolog, de kis fenntartással kezelem a dolgot, ezért is írtam önnek. Szeretném kikérni tanácsát, hogy érdemes-e ebbe belemenni, esetleg van-e valami buktató a dologban? Előre is köszönöm válaszát,

üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

Az ajánlattal kapcsolatos fenntartásai teljesen jogosak, az "adás-vételnek" ez a módja az Ön szempontjából szinte semmit sem csökkent a kockázatokon.

Ennek oka, hogy amíg a finanszírozási szerződésben Ön az elsődleges Adós/Lízingbevevő, addig a bank Öntől is követelni fogja a mindenkori tartozás összegét. Attól, hogy a szerződésbe egy kezes kerül, a nem fizetésből eredő következmények teljes egészében vonatkoznak Önre is. Ezek olyanok lehetnek például, mint KHR (régen BAR) listára kerülés, végrehajtás ingatlan és/vagy ingó vagyontárgyra, fizetés letiltás stb. Az igaz, hogy mindezek a kezest is fenyegetik, de az "eladás" után vélhetően Ön nem szeretné ezeknek kitenni magát.

Ugyanakkor a kezesség vállalás önmagában semmiképp nem lenne elegendő az Önök között létrejött megállapodás feltételeinek biztosítására és ezzel az eredmény szinte ugyanaz lenne, mint az Ön által teljesen érthető módon visszautasított közjegyzői szerződés esetében.

Fentiek alapján azt javasoljuk tehát, hogy mindenképp ragaszkodjon a tulajdon- és birtokviszonyt, valamint a hitel/lízingszerződésből eredő fizetési kötelezettség sorsát jogilag egyértelműen tisztázó átvállaláshoz.

Amennyiben lízingszerződése van, az átvállalás lehetőségéről érdemes a finanszírozó ügyfélszolgálatán előzetesen érdeklődni, ugyanis a lízingszerződés átvállalására nem minden banknál van lehetőség.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Frissen alapított cég lízingelhet autót?

2011. október 19., 14:50 Módosítva: 2011.10.19 14:50

Tisztelt Hiteldoktor!

Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy 2010. augusztusában alapított cég lízingelhet-e gépjárművet? Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel:
Szabolcs

Tisztelt Érdeklődő!

A finanszírozási feltételek pénzintézetenként eltérhetnek így érdemes a részletes feltételek miatt a kiválasztott finanszírozónál érdeklődni.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Devizaalapú végtörleszés középárfolyamon?

2011. október 14., 12:55 Módosítva: 2011.10.21 07:09

Tisztelt Hiteldoktor!

Azt szeretném megkérdezni hogy végtörlesztés esetén normális dolog-e hogy deviza eladási árfolyamon kell visszafizetni a hitelt? Úgy tudtam hogy, középárfolyamon kell számolniuk, vagy ez csak lakáshitel esetén van így? Esetleg bankonként változik a végtörlesztés módja?

Köszönettel:
Bálint

Kedves Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy a futamidő lezárásának folyamata pénzintézetenként eltérhet, de a lezárás feltételeit minden esetben az Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák. A kormány rendelkezés sajnos csak a lakáshitelekre vonatkozott.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Ellopták az autóm, nem adják a törzskönyvet

2011. október 5., 11:46 Módosítva: 2011.10.05 11:48

Kedves Hiteldoktor,

ellopták az autónkat. Igaz bekértek minden rendőrségi papírt. Annyit mondtak, hogy fizessük tovább minden hónapba. Így is lett: most jár le a 6 év, de azt mondták, hogy a törzskártyát nem kapom meg, mivel az nekem nem kell semmire. De én ragaszkodom hozzá, ha van kocsim ha nincs. Kifizetem a hitelt igy jár nekem a kártya. Ön szerint jogom van hozzá hogy megkapjam? És a banknak kötelesége ezt odaadni?

 

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján nem teljesen egyértelmű, hogy mi indokolja a bank elutasító válaszát.

Fontos tudni azonban, hogy lopás esetén a törzskönyvnek két sorsa lehet azt követően, hogy a rendőrség az illetékes okmányirodának megküldi a nyomozás felfüggesztő/megszüntető határozatot.

Az okmányiroda a határozat kézhezvételét követően minden esetben kikéri a törzskönyvet a finanszírozótól érvénytelenítés céljából. Az érvénytelenítésnek egyik lehetséges módja, hogy az okmányiroda bevonja a törzskönyvet és az érvénytelenítésről/megsemmisítésről határozatot ad ki. Ebben az esetben a bank sem rendelkezik már tözskönyvvel. A másik mód az, hogy az érvénytelenített (kilyukasztott) törzskönyvet (is) visszaküldik a finanszírozónak.

Fentiek alapján a bank csak a második esetben tud Önnek törzskönyvet kiadni, akkor is csak az érvénytelenített kártyát, ami a jövőben valóban semmilyen formában és célra nem lesz a rendeltetésének megfelelően felhasználható. Az azonban tény, hogy amennyiben a finanszírozási szerződésből eredő tartozás maradéktalan kiegyenlítését követően Ön igényli, az érvénytelenített törzskönyvet ki kell adni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Egy boldog ember: lejárt a hitele

2011. október 5., 11:43 Módosítva: 2011.10.05 11:43

Kedves Hiteldoki!

Autóhitelünk lejárt. A banktól megkaptuk a törzskönyvet, és a szükséges igazolásokat. Azt szeretném kérdezni, hogy az okmányirodában milyen ügyet kell ezzel kapcsolatban intézni, mert a forgalmi engedélyben az én nevem szerepel tulajdonosként. A bank nincs megemlítve.

Tisztelettel:
Tibor

Kedves Tibor!

Amennyiben a forgalmi engedély alapján Ön a gépjármű tulajdonosa, akkor a hitelszerződés megkötésekor, annak fedezeteként, a finanszírozó elidegenítési és terhelési tilalmat, valamint vételi opciós jogot jegyeztetett be az okmányirodai nyilvántartása.

Ezek a bejegyzések azt eredményezik, hogy a meglétük alatt szinte minden, az autóval kapcsolatos ügyintézéshez a bank engedélyét kéri az okmányiroda, ezen felül az értékesítés sem lehetséges.

A bank által kiadott dokumentumok között egy olyan nyilatkozatnak is kell lennie, mely ezen bejegyzések törlését kezdeményezi az okmányiroda felé. Ezzel a nyilatkozatta, a forgalmi engedéllyel és a törzskönyvvel kell bemenni a lakhely szerint illetékes (vagy országos illetékességű) okmányiroda és töröltetni a korlátozásokat.

A törlésnek minimális ( 2-3000 Ft-s) díja van, a pontos költségről az okmányirodában tájékozódhat.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Barátom helyett lennék adós

2011. október 4., 12:09 Módosítva: 2011.10.04 12:19

Tisztelt Hiteldoktor!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád/hozzátok, hogy a barátom venne autó,de mivel neki nincs bejelentett munkája, így ő nem hitelképes! Ezért az én nevemre vennénk meg az autót. Neki van önerők (kb. egymillió forint) ezzel az összeggel, és az én keresetemmel talán már hitelképes leszek. Viszont mindenképp szeretném, ha ez a hitel nem az én nevemen futna, max 2-3 hónapig és utána ő átvállalná. Viszont innentől kezdve nem tudom,hogy hogyan működik a dolog, mert ha neki bankon keresztül kell a hitelátvállalást intézni, akkor nem fogja tudni átvállalni hiszen nem hitelképes... szóval egy kis segítség elkelne mert így nem merek belevágni ebbe az autóvásárlásba! Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel Viktóra

Kedves Viktória!

Sajnos azt kell mondanunk, hogy amennyiben a barátja nem rendelkezik minimum 6-12 hónap (finanszírozók szerint változhat) bejelentett munkaviszonnyal és a törlesztő részleteknek megfelelő jövedelemmel, valóban nem lesz mód a hitel átvállalására. Az átvállalásra valóban csak bankon keresztül kerülhet sor. A többi lehetséges megoldás (ügyvédi/közjegyzői dokumentum, adásvételi szerződés, tartozáselismerő nyilatkozat stb.) nem mentesíti Önt a hitelszerződésből eredő kötelezettségek alól, azt a bank mindaddig Öntől fogja követelni, míg a hitel az Ön nevén szerepel.

Azt természetesen Ön dönti el, hogy ilyen feltételekkel vállalja-e a hitelt, de a kapott információk birtokában elmondható, hogy ezekkel a feltételekkel jelentős kockázatot vállalna.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Nincs személyes ügyintézés a banknál

2011. szeptember 26., 14:20 Módosítva: 2011.09.26 14:21

Tisztelt Hiteldoktor!

2 éves taxiként használt hiteles autónkat összetörték. A károkozó ittas volt, én megsérültem (8 napon túli). Élő Cascora indítottuk el a kárfelvételt, a gyors javítás érdekében (munkaeszköz). Totálkáros lett. A cascora 1 milliót adna a biztosító, a roncsra a börze után 1 milliót ajánlott egy kereskedő. (közben gfb-re is bejelentettük). A hitelünk magasabb a kártérítési összegnél, tehát a bank kap mindent. Sajnos és egyben hihetetlen, hogy nincs személyes ügyintézés a banknál, így csak levélben tudunk kommunikálni Velük. A roncsra ajánlott legmagasabb összeget azonban csak 2 hónapig tartják. Mi eladni nem tudjuk a törzskönyv nélkül, a bankkal meg csak írogatunk egymának. Mit tehetek? A bank érdeke is az lenne, hogy mielőbb befolyjon a pénz. A kereskedő a határidőn túl, lehet csak a felét fizeti a roncsért, tehát megint mi járunk rosszul, és nem a mi hibánkból. Létezik valami megoldás, hogy a bank is mozduljon meg?

Tisztelt Érdeklődő!

Valóban sajnálatos és hihetetlen, hogy a finanszírozó nem ad lehetőséget a személyes ügyintézésre.

A tanácsadáshoz jó lenne ismerni, hogy a bankkal folytatott levelezés során a bank milyen álláspontot képvisel, az értékesítéshez milyen eljárást, dokumentumokat ír elő.

Nem tett említést arról, hogy telefonos ügyintézésre van-e mód az adott finanszírozónál. Ha igen, javasoljuk ezt az utat válasszák, mert ez meggyorsíthatja az ügyintézést, ezen felül a rögzített beszélgetések a későbbiekben igazolhatják, hogy Önök mindent megtettek a mielőbbi értékesítés érdekében.

Azt azonban mindenképp javasoljuk, hogy a levelezést őrizzék meg, mert amennyiben bizonyítottan a bank hibájából éri kár Önöket, kártérítési igényt nyújthatnak be esetlegesen a felügyeleti szervek (PSZÁF, Fogyasztóvédelem) bevonásával.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Miért kétmillió?

2011. szeptember 21., 15:23 Módosítva: 2011.09.21 15:24

Tisztelt Hiteldoktor!

Két éve vásároltam egy autót, amelyre 1 650 000 Ft hitelt vettem fel. Kocsit akarok váltani, ezért úgy döntöttem, hogy kiváltom az autót, azonban a bank több mint 2 millió forintot kérne, ha most lezárnám a hitelt. Ezt nem egészen értem, hiszen a hátralévő tőketartozás 1 555 000 Ft jelenleg, amihez hozzáadódik az árfolyamkülönbségből eredő 300 000 Ft (a hitel fix havidíjas, nyolc évre vettem fel). Ezek szerint a bank a hitel lezárására még felszámol 150 000 Ft-ot? A másik kérdésem az, hogy a hitelt két éve fizetem havi 28 000 Ft-tal, amiből 25 000 a kamat, a fennmaradó 3000 ft a tőketörlesztés. Tehát nagyjából befizettem már 650 eft-ot. Ebből, ugye, a kamattörlesztés kb. 550 000 Ft körül van. Ez, gondolom, a hitel teljes időszakára szóló kamatnak a törlesztése. Törvényes-e, hogy a bank olyan kamatot is elszámoljon, ami a két éven túli időszakra szól?

Várom válaszát.

Köszönettel:
Rita

Kedves Rita!

Amennyiben lezárási ajánlatot kér a finanszírozótól, az ajánlat tételesen tartalmaz minden olyan fizetendő összeget, ami a teljes tartozás része. Így Ön egy írásos ajánlat alapján pontos képet kaphat arról, miből tevődik össze a több mint 2 millió forint. Javasoljuk tehát, hogy a lezárásra vonatkozó kalkulációt írásban is kérje meg az ügyfélszolgálattól.

Általánosságban elmondható, hogy a finanszírozók - a jogszabályi kereteken belül - a szerződés futamidő lejárta előtti lezárásáért módosítási díjat számolnak fel. Ez legtöbbször a fennálló tartozás (plusz esetenként a tőkére eső árfolyam-különbözet) százalékos arányában kerül megállapításra. Az Önre vonatkozó díj mértékéről a finanszírozó ügyfélszolgálatán, vagy a hirdetményben közzétett Díjjegyzékből tájékozódhat. A hirdetmények a finanszírozók honlapján is megtekinthetők.

Második kérdésére egyértelműen az a válasz, hogy a hitel után csak annak lezárásig számolható fel ügyleti kamat. A szerződés feltételei pontosan rendelkeznek a kamatszámítás módjáról. Az az általános kamatszámítás elv, hogy a havi törlesztőrészletekben az aktuálisan még meg nem fizetett tőketartozásra számolják ki a 28-30-31 (naptári napok száma) napra eső kamatot. A futamidő elején a fennálló tőketartozás nagy, ezért a törlesztő részletekben megfizetendő kamat aránya is nagyobb. Egyenletes ütemezésű szerződés esetén ez az arány a tőke fokozatos csökkenésével, a futamidő előrehaladtával folyamatos javul.

Természetesen a szerződés tartalmazhat egyedi kamatszámítás-elveket. Javasoljuk, hogy a szerződési feltételekben tájékozódjon az Önre érvényes paraméterekről. Ha eltérést talál, írásos panaszával keresse meg a finanszírozót.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Nem érek rá hazajönni, hogy eladjam

2011. szeptember 16., 13:11 Módosítva: 2011.09.16 13:11

Kedves Hiteldoktor,

olvasgatom itt az autó visszaadásáról szóló kérdéseket és válaszokat, de nem találom, ami engem érdekel. Egy éve külföldön lakom, magyar rendszámú, a CIB Bank által finanszírozott gépkocsival rendelkezem, amire itt nincs szükségem, tehát el kellene adnom. Ez itt azonban nem lehetséges, Magyarországra pedig nem tudok annyi időre visszamenni, hogy ott értékesítsem. Milyen lépéseket kell tennem, ha a banknak akarom visszadni, és milyen következményekkel kell számolnom? Egyáltalán, ilyen esetben mi lenne a leghelyesebb megoldás? Eddig minden esedékes részletet rendesen időben teljesítettem.

A választ előre is köszönöm:
Katalin

Kedves Katalin!

Kérdésre válaszolva csak meg tudjuk erősíteni azt a korábbi állásfoglalásunkat, hogy az Ön számára nem igazán szerencsés megoldás az, ha a finanszírozónak adja vissza az autót.

Az autó visszaadása után a finanszírozónak többlet költségei merülnek fel, melyeket tovább terhel Önre, így a bank felé fennálló tartozás akár több tízezres tétellel emelkedhet. Ilyen költségek lehetnek: tárolási díj, igazságügyi szakértő kirendelése az aktuális piaci ár meghatározása céljából, árverési illeték stb.

Amennyiben mégis ezt a megoldást választja, számolnia kell azzal, hogy a szerződését felmondják, a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik és a kiegyenlítésig késedelmi kamatok terhelik majd. A tapasztalatok alapján, a jelenlegi piaci körülmények közt, az autó értékesítése hosszú időt vesz igénybe, ez alatt az idő alatt a tartozás növekedik és amennyiben nem tudja kiegyenlíteni, Ön a KHR (régebben BAR) listára is felkerül. Érdemes tudni azt is, hogy a bank az értékesítés során jó eséllyel nyomottabb árat tud elérni, mint ami egy esetleges magánértékesítés során elérhető. Az értékesítést követően a bank elszámol Önnel. Az elszámolás alapja ilyenkor az értékesítés napján fennálló tartozás és a befolyt vételár.

A fentiek alapján javasoljuk elsőként mérlegelje annak a lehetőségét, hogy az autó értékesítésére és a bank felé történő eljárásra meghatalmazást ad egy, az Ön bizalmát maradéktalanul bíró magyarországi személynek. A meghatalmazáshoz érdemes a bank által elvárt, esetleg ügyvéddel egyeztetett dokumentumot használni. A meghatalmazott közreműködésével talán sikerül közvetlenül is vevőt találni, esetleg egy hitelátvállalás is történhet, ami Önnek a legkedvezőbb megoldást jelentheti.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Foglalna a bank, de én menekíteném

2011. szeptember 16., 13:09 Módosítva: 2011.09.16 13:09

Tisztelt Hiteldoktor!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy gépjármű az egyik nevelőszülöm nevén, mert anno az ő nevén volt a lízing hitel, ami azóta már letelt. Időközben egy másik hitel miatti tartozás, és a törlesztés elmulasztása miatt egy bank kivonta a forgalomból. Lehetséges e így az átiratás saját nevemre, és a forgalomba történő visszahelyezés, úgy, hogy az a tartozás, ami miatt történt az eset nincs kiegyenlítve? Vagy mindenképp előbb ki kell fizetni a tartozást, és utána lehet minden mást intézni?

Tisztelettel:
Levente

Tisztelt Levente!

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy alap esetben ahhoz, hogy az autó szabadon értékesíthető legyen, azaz átkerülhessen az Ön nevére, mindenképp arra van szükség, hogy a másik hitel miatti tartozás kiegyenlítése megtörténjen és a foglalás alól feloldják. Csak a feloldó határozat birtokában lehet intézkedni a forgalomba történő visszahelyezésről és az adásvételről.

Ez alól kivételt képez az a helyzet, ha a foglalást és kivonást kezdeményező bankkal és/vagy a közreműködő végrehajtóval sikerül megállapodást kötni. Ez történhet úgy, hogy az autó úgy kerül az Ön nevére, hogy megfizeti a vételárat és azt a tartozás csökkentésére/kiegyenlítésére használja fel a bank.

A forgalomba történő visszahelyezésre egy esetleges részletfizetési megállapodás alapján is sor kerülhet, de ilyen esetekben a foglalás érvényben marad, azaz az autó nem kerülhet másik tulajdonos nevére.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Szakítás utáni tulajdonviszonyok

2011. szeptember 13., 14:42 Módosítva: 2011.09.13 14:42

Tisztelt "Hiteldoktor"!

A következő szituációval kapcsolatban lenne kérdésem önhöz: jelenlegi párom a volt barátnőjével közösen vásárolt egy autót. A szerződésen és a kocsi papírjain a barátnő neve szerepel, a férfi kezes volt. Különváltak. A törlesztőrészleteket végig a férfi fizette és júniussal egy nagyobb összeget kell kifizetnie, ami egyben az utolsó is. Azonban ezt nem szívesen tenné meg addig, amíg az autó a hölgy nevén van. Ha készül egy adás-vételi szerződes a hitel átvállalásával ... a bank terhelheti a fennmaradó összeget további kamatokkal? Vagy a kifizetendő összeg változatlan marad?

Udvozlettel:
Natalia

Kedves Natalia!

Általánosságban elmondható, hogy a hitel vissza fizetését követően a jármű az adós tulajdonába kerül. Így mindenképpen érdemes a nagy összeg befizetése előtt rendezni a tulajdonjog kérdését. Erre lehetőségük van akár adásvételi szerződéssel vagy hitelátvállalással. Érdemes felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel és tájékoztatást kérni, a pontos feltételekről, szükséges dokumentumokról és, hogy milyen módon kaphatja meg Ön a befizetést követően a törzskönyvet és a záró dokumentációt. A befizetendő összeggel kapcsolatosan is kérjen tájékoztatást a finanszírozótól, hogy hogyan és mikortól terheli az összeget esetlegesen késedelmi kamat vagy egyéb járulékos költség.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Frankról Euróra. Jó nekem?

2011. szeptember 12., 15:06 Módosítva: 2011.09.12 15:06

Tisztelt Hiteldoktor!

A kérdésem a következő. 2007 februárjában vásároltunk egy 3 és fél éves Fordot, 2050000 Ft-ért. A önerő 20%, és svájci frank alapon (kb 150Ft árfolyamon) vettünk fel 1660000 Ft hitelt 7 évre,ekkor a törlesztő részlet 29-30 ezer forint körül mozgott, most ugye érinti a 40-42 ezer forintot.

Abban kérem a segítségét,hogy mennyivel járnék jobban ha átváltanám a hitelemet euro alapúra kb. hogyan alakulna a havi törlesztőm ha tartani szeretnénk a futamidőt,miszerint 2014 ben kifizetjük az autót?? Egyáltalán megéri most váltani Ön szerint??

Tisztelt Érdeklődő!

Arra a kérdésére, hogy hogyan alakulna a havi törlesztő részlet az euróra váltás után, csak a szerződéses feltételek teljes ismeretében lehet választ adni.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a jelenlegi gyenge forint árfolyam és az euro alapú finanszírozások kamatlába azt eredményezi, hogy egy esetleges váltást követően, az eredeti futamidő megtartásával a törlesztő részletek összege Önnek kedvező irányban nem változik jelentősen. Amennyiben a svájci frank alapú szerződés kötéskor érvényes árfolyama alacsony volt, az is megtörténhet, hogy az eurós részlet magasabb lesz a jelenleginél.

Amennyiben a pontos adatok birtokában szeretné mérlegelni a váltás lehetőségét, javasoljuk, forduljon a finanszírozó ügyfélszolgálatához és kérjen kalkulációt a váltásra. Az ilyen módosítási ajánlatok a legtöbb finanszírozónál ingyenesek, (amennyiben van) a módosítási díjat csak az ajánlat elfogadása után kell kifizetni. A költségekről szintén az ügyfélszolgálattól, vagy a finanszírozó honlapján tájékozódhat. A kalkulációból egyértelműen kiderül, mire lehet számítani. Ezen kívül javasoljuk, hogy a döntés előtt a törlesztő részletek összege mellett, az új szerződés egyéb feltételeit is tanulmányozza át annak érdekében, hogy megismerje milyen paraméterekkel kerülhet sor a váltásra.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Bizalmi kérdések egy márkaszervizzel

2011. szeptember 12., 15:05 Módosítva: 2011.09.12 15:05

Tisztelt Hiteldoktor!

Pár hete majdnem vettem egy BMW-t. A kocsi egy márkaszervizben bizományban volt, a tulajdonossal előre megírták az adásvételit, a tulajdonos jelenleg külföldön még kb. 2 hónapig. A megvételre a márkaszerviz azt javasolta, hogy én kifizetem az összeget, és ők erre kifizetik a hitelt, amire megkapják majd a törzskönyvet, amit ide adnak. Normális ez az eljárás? Mi van, ha nincs rendben a törzskönyv (pl. több hitel is van rajta, időközben más kiváltja, stb.)?

Én azt javasoltam, hogy ügyvédi letétbe helyezem a vételárat, amit akkor fizet ki az ügyvéd, ha a törzskönyvvel minden rendben van. Ebbe nem mentek bele. Javasoltam, hogy bármilyen megoldásra nyitott vagyok, de ők csak az ő eredeti elképzelésüket hajtogatták. Ráadásul értetlenkedtek, hogy miért nem bízok meg a márkaszervizben. Mondtam nekik, hogy bennük megbízom, de nem tőlük veszem az autót, ők csak közvetítők.

Úgyhogy végül az autót ott hagytam. Mai napig nem tudom, hogy csak rugalmatlan ügyintézéssel, vagy egy potenciális csalással álltam szemben.

Véleményét az üggyel kapcsolatban előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Véleményem szerint Ön teljesen érthetően, indokolt körültekintéssel járt el. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az a tény, hogy a finanszírozó kiadja a törzskönyvet, még nem jelenti feltétlenül, hogy az autó szabadon értékesíthető. Számos példa volt arra, hogy a vevő a törzskönyvvel érkezett az okmányirodába saját nevére íratni az autót, és csak ott derült ki, hogy az eszköz foglalás alatt áll.

Az Ön által leírt esetben megoldást jelenthet az is, ha a vásárlás minden körülményét szerződésbe foglalják és ebben kitérnek arra is, hogy amennyiben a gépjármű átírása az eladónak, vagy a bizományosnak felróható okok miatt nem valósulhat meg, a szerződés semmisnek tekintendő és a megfizetett vételár Önnek visszajár. Ugyanakkor egy ilyen tartalmú szerződés csak egy -akár több évig tartó - polgári peres eljárás alapja lehet, attól még a pénz nem áll azonnal az Ön rendelkezésére.

Az esetről természetesen nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy tudatos csalás szándéka állt fent, vagy bevett napi gyakorlat. Mindennel együtt azt javasoljuk, hogy adásvétel esetén a jövőben is ragaszkodjon az Ön teljes biztonságát szavatoló eljáráshoz.

Tisztelettel:
Hiteldoktor

Nem egyezkedik a behajtó

2011. augusztus 12., 13:59 Módosítva: 2011.08.12 13:59

Tisztelt Cím!

2008-ban vásárolt (50 százalékos önerővel) gépkocsinkat vinné a bank. A szerződés felbontása előtt kértünk szerződésmódositást, amire azt a választ kaptuk, hogy semmi akadálya, de mivel közben felmondták a szerződést, íigy vissza kell azt állítatni, ami körülbelül dupla költséggel járna, mint ami az elmaradt törlesztők összege.

A problémánk az, hogy a behajtó céget megkerestük, és sajnos nem akarnak fizetési haladékot adni. Két hétről lenne szó, ennyit kértünk, hogy vissza tudjuk állítani a szerződést, hiszen nekünk mindenképp ez az érdekünk. Próbálkoztunk mindennel, azzal is, hogy hadd adjuk el legalább mi az autót, hátha úgy nem kerülünk még nagyobb adósságba, de tegnap közölték, hogy jönnek érte pár napon belül. A bank azt mondja, a behajtókkal kell megegyezni, de velük nem lehet.

A kérdésem az lenne, hogy van-e jogom arra, hogy ha elviszik az autót, esetleg két hét múlva kiválthatom, ha kifizettem a tartozást és minden egyéb költséget? Vagy automatikusan egy összegben esedékessé válik az egész tartozás? Nem értem, miért nem jó nekik, ha hamarabb hozzájutnak a pénzükhöz úgy, hogy én fizetek, mintha értékesítésre vagy árverésre bocsájtanák az autómat? Hogy tudnék velük egyeztetni? Mindenképp megtartanám az autómat.

Üdvözlettel,
Kriszta

Tisztelt Érdeklődő!

A finanszírozott gépjárművek visszavétele utáni ügymenet hitelintézetenként eltérő lehet, de általában van mód arra, hogy az ügyfél az elmaradások és járulékos költségek megfizetése után - esetleg új szerződés keretében - újra használatba vegye az eszközt és tovább fizesse a részleteket. Többnyire arra is van lehetőség meghatározott ideig, hogy az ügyfél találjon vevőt a járműre, ezzel gyorsítva az értékesítési folyamatot és csökkentve a költségeket. A kapcsolatfelvételre több mód is van, de amennyiben a telefonos vagy e-mail megkeresés eredménytelen,  javaslom a személyes ügyfélszolgálat felkeresését!

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Van-e autóhitel 12 évnél öregebb autóra?

2011. augusztus 12., 13:54 Módosítva: 2011.08.12 13:54

Kedves Hiteldoki!

Van-e autóhitel 12 évnél öregebb autóra?

Én eddig nem találtam. 1995 körüli BMW E36-ot szeretnék vásárolni.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű-finanszírozás feltételei pénzintézetenként eltérhet így érdemes több finanszírozót is felkeresni, hogy a legkedvezőbb ajánlatot tudja kiválasztani. Amennyiben konkrét elképzelése van a finanszírozandó autót illetően érdemes egyedi ajánlatot kérni. Érdemes megkérdezni, hogy esetleg kezes, magasabb önerő, egyéb fedezet bevonásával van-e lehetőség az Ön által kiválasztott jármű finanszírozására.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Összetörtem, amikor még nem is fizettem részletet

2011. augusztus 11., 15:04 Módosítva: 2011.08.11 15:04
1

Tisztelt Hiteldoktor!

A következő problémával fordulok önhöz! 3 héttel ezelőtt vettem egy 10 éves Clio-t, 20 % önerővel hoztam el a kereskedőtől, a többi lízing. Pár napja összetörtem, egy őz kiugrott elém, kikerültem, de az autóm totálkáros lett! Még az első havi részletet sem fizettem be. Mi a teendő? Eladhatom az autót? Bejelentsem a banknak a kárt? Mi történik ha nem fizetem a részleteket, kifizettetik egyben a fennmaradó összeget??

Köszönettel: SN

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy totálkár esetén a hitelszerződés lezárásra kerül, hiszen a hitel fedezetéül szolgáló jármű nem nyújt kellő fedezetet. A szerződés lezárására a kártérítési összeg beérkezésének vagy a roncs értékesítésének/roncsérték befizetésének napján kerül sor, de az ügymenet pénzintézetekként eltérhet. A szerződés lezárását követően a hátralévő tartozás egy összegben válik esedékessé. A kártérítési összegen felül fennmaradó tartozás tovább csökkenthető a roncs értékesítéséből befolyt vételárral. Jó esetben ezzel együtt kiegyenlítésre kerülhet a hitel. Ha ez sem elegendő, a különbözet Önt terheli. A finanszírozóval egyeztetve azonban részletfizetési megállapodás köthető. Vannak olyan finanszírozó társaságok amelyek hozzájárulnak gazdasági totálkár esetében a szerződés folytatásához, amennyiben Ön vállalja a szakszerű javíttatást és ennek megtörténtét szakértői véleménnyel igazolja, erről a finanszírozóval kell előzetesen egyeztetni.

A Biztosító Társaság meghatározza az autó káridőponti értékét és ezzel együtt azt is, hogy a roncs mennyit ér. A Biztosító a káridőponti értékből levonja a roncs értékét (és ha van egyéb díjakat is) és a fennmaradó részt utalja a jogosult részére. A roncsot a biztosítóval szerződésben álló kereskedő meghatározott időn belül köteles a kárelszámolásban feltüntetett roncsértéken megvásárolni. Ez az idő biztosítónként változhat, érdemes ennek utána járni. Természetesen van lehetőség arra, hogy Ön keressen vevőt a roncsra, de ha a tartozás összege magasabb mint a kártérítési összeg a bank a kárelszámolás szerinti roncsérték alatti értékesítéshez nagyvalószínűséggel nem fog hozzá járulni.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Akció, ami nincs

2011. augusztus 11., 15:02 Módosítva: 2011.08.11 15:02
1

Tisztelt Hiteldoktor!

Abban kérném a tanácsát, hogy vettem 1 éve a Suzukinál egy Splash-t. Azt hirdették, hogy ha megveszem 1 évig állják a törlesztést, ennek ellenére semmit sem fizettek. Sajnos a hitelszerződésben nincs benne ez az akció. Csak tannukkal rendelkezem, olyannal is aki ott dolgozott! Illetve irtak egy nyilatkozatot amit átküldtek emailbe de nem irták alá. Ilyenkor hova tudok fordulni?

Köszönettel: Anikó

Kedves Anikó!

Minden esetben az Ön által aláírt és elfogadott hitel szerződés a mérvadó a felvett hitel fizetési paramétereit illetően. Amennyiben a szerződése nem tartalmazza az Ön által említett kedvezményt úgy azt a hitelezővel szemben érvényesíttetni nem tudja.

Érdemes lenne a kereskedővel felvenni a kapcsolatot a rendelkezésére álló kedvezményről szóló nyilatkozattal kapcsolatban felmerülő vitás kérdések tisztázása érdekében.

A kereskedések és a hitelintézetek felügyeleti szerve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, melynek elérhetősége a következő:

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

Levélcím: 1535 Budapest 114. Pf. 777. Telefon: 06-40-203-776 http://www.pszaf.hu/engine.aspx?page=pszafhu_panaszavan

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Kifizessem az anyóst?

2011. augusztus 11., 15:00 Módosítva: 2011.08.11 15:00

Tisztelt Hiteldoktor!

A kérdésem az lenne, mi lenne a legjobb megoldás abban az esetben,ha: vásároltunk hitelre egy autót, amelynek anyósom a tulajdonosa és a hitel adósa, viszont én vagyok az üzembentartó, én fizetem a törlesztőt és én is használom. Ha kifizetném egy összegben a tartozást, és átíratnám az én nevemre a kocsit, anyósomnak kell az adásvétel utána adót fizetni? Vagy vállaljam át a hitelt tőle, és utána fizessem ki? Köszönöm előre is a választ!

Kedves Érdeklődő!

Az kérdésének pontos megválaszolása érdekében, kérem keresse fel az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

weboldal: www.apeh.hu

NAV (Nemzeti Adó és Vámhivatal) Általános Tájékoztató Contact Centere
hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva
kék szám (mobilhálózatból is hívható) 40/42-42-42
mobilhálózatokból a kék szám 20/33-95-888, 30/33-95-888, 70/33-95-888, 06-1-250-9500
külföldről: +36-1-250-9500

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Papíroznék a sógornőmmel

2011. augusztus 9., 10:38 Módosítva: 2011.08.09 10:38

Üdvözlöm.

Mivel nem vagyok a bankok szerint hitelképes a sógornőm nevére lízingeltem agy autót. (Ő lett a forgalmiba bejegyezve mint üzembentartó.) Az lenne a kérdésem, hogy milyen papírt kell írnom vele, hogy jogszerűen közlekedhessek akár külföldön is az autóval.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy van lehetőség a forgalmi engedélybe másod üzembentartó bejegyzésére. Jelen helyzetben ez lenne a legkedvezőbb és legbiztonságosabb megoldás, hiszen ekkor Ön is bekerülne a forgalmi engedélybe és így szabadon használhatná a járművet. Az okmányiroda a bejegyzéshez kérni a finanszírozó engedélyét. Az engedély kiadás feltétele(i) finanszírozónkként eltérhet, így előzetes egyeztetés szükséges.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Belemenjünk az üzermbentartóiba?

2011. augusztus 5., 12:02 Módosítva: 2011.08.05 12:02

Tisztelt Hiteldoktor!

2008.máj.22-én vettünk egy új Seat Cordoba 1.4 autót. Az autó vételára 3000000.- Ft volt Ebből mi befizettünk 1200000.- ft-ot a vásárlásnál. A fennmaradó összeget (mint mindenki) CHF alapon vettük fel. Most 3 éves az autó és szeretnénk megválni tőle. Lenne is vásárló hitelátvállalással, de ő hívta a Bankot, ahol azt az információt kapta, hogy ki kell fizetnie az árfolyam-különbözetet és csak azután veheti át tőlünk az autót. A vevő mindenképpen szeretné az autót, de nincs annyi pénze most, hogy kifizesse az összeget. Kérte, amíg összeszedi a pénzt, írjunk egy bérbeadási szerződést . Elvinné az autót és fizeti minden költségét, a hitellel együtt. Belemenjünk-e és ha igen mi legyen a szerződésben? Köszönettel M.H

Kedves Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor a finanszírozó felé fennálló teljes tartozás megfizetése mellet, adásvételi szerződéssel értékesíthető a gépjármű.

Tisztlettel
Hiteldoktor

2 hónapig nem kell fizetni

2011. augusztus 5., 11:59 Módosítva: 2011.08.05 12:00

Tisztelt Hiteldoktor!

2005 decemberében 100 hónap futamidővel, CHF deviza alapú (160-as árfolyamon) 2,6 millió Ft összegű hitellel vásároltam gépkocsit.

Két éve, decemberben a bank adott egy lehetőséget: 2 hónapig nem kell fizetni a hitelt. A futamidő persze nő, 102 hónapra. A konstrukció azonos kamatot, illetve THM-et igért

Kedves Érdeklődő!

Első lépésben a finanszírozójával kellene felvennie a kapcsolatot és tisztázni, a szerződés módosítás körülményeit. Amennyiben rendelkezik a szerződés módosításhoz kapcsolódó írásos tájékoztatással, megállapodással érdemes áttanulmányozni és amennyiben eltérést tapasztal az Ön között létrejött megállapodás és a tényleges helyzet között, jelezze finanszírozójának és kérje a hiba elhárítását.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Totálkárra törték, kifizetik a hitelem?

2011. július 20., 13:18 Módosítva: 2011.07.20 13:18

Tisztelt Hiteldoktor!

4 éves hitelre vásárolt gépkocsimat totálkárra összetörték, a gépkocsi értéke épen sem érte el a hiteltartozást. Kérdésem az lenne, hogy a kárt okozó biztosítója az autó értékét vagy a tartozásom teljes értékét téríti-e meg.

Köszönettel:
Gábor

Kedves Érdeklődő!

A casco biztosítás a járműre vonatkozik, így annak piaci értéke alapján kerül meghatározásra a kártérítés összege. Sajnos a hiteltartozásra nem nyújt kártérítést.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Eladnám az autóm, hogy fizessem az elmaradásom

2011. július 20., 13:17 Módosítva: 2011.07.20 13:17

Daewo Kalosom van, 1.4 motoros, 2003 évjáratú, de ez egy hitelel terhelt autó. Nem tudtuk kifizetni a havi törlesztőt, és pár hónap múlva felhívtak, hogy ha nem fizetünk be azonnal 200000 Ft-ot, akkor elviszi a bank az autót! Eladhatjuk az autót, hogy kifizesük a 200000 Ft-ot???

Tisztelt Érdeklődő!

Feltételezhető, hogy az említett 200.000 Ft csak az önök elmaradása, a teljes tartozásuk ennél vélhetően nagyobb. Amennyiben értékesíteni szeretnék a járművet célszerű kérni egy lezárási ajánlatot a finanszírozótól arra vonatkozólag, hogy mekkora az az összeg amivel a szerződés megszűntethető. Többnyire van lehetőség arra, hogy az ügyfél maga értékesítse a finanszírozott autót, ennek menete cégenként eltérhet, de jellemzően a finanszírozó beleegyezése is szükséges. Mindenképpen egyeztessen a finanszírozójával a teljes tartozásról és az értékesítés menetéről!

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Lízing átvállalás lehetőségei

2011. július 18., 13:19 Módosítva: 2011.07.18 13:19

Tisztelt Hiteldoktor!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van-e lehetőség magánszemély által lízingelt autó futamidő lízingszerződésének lejárta előtti más személyre való átírására? Azaz, van-e lehetőség autóhitel átvállalására lízing esetében? Nem tudom szebben leírni :) Várom megtisztelő válaszát!

Üdv:
Dávid

Tisztelt Érdeklődő!

Az átvállalás lehetősége pénzintézetként eltérhet, így az átvállalás menetéről és a szükséges dokumentumokról a hitelintézet telefonos, személyes ügyfélszolgálatán, vagy a honlapon lehet pontos információkat kérni.

Általánosan elmondható, hogy a pénzintézet által kért dokumentumokat be kell nyújtani a bírálathoz. Kedvező döntést követően személyesen kerülhet sor az átvállalási szerződés és a kapcsolódó papírok aláírására. Az aláírásra a bank, vagy a képviseletében eljáró irodákban van lehetőség.

Az átvállalás díja pénzintézetenként változó, van ahol az átvállalt tartozás százalékában, van, ahol fix összegben határozzák meg az ilyenkor fizetendő díjat. A pontos mértékről és feltételekről szintén az ügyfélszolgálaton kaphat tájékoztatást.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor

Egy kedves barátomnak kezes lettem. Megbántam

2011. július 15., 10:28 Módosítva: 2011.07.15 10:30

Kedves Hiteldoktor!

A következő ügyben kérném a segítségét.Nagy butaságot követtem el,kezes lettem egy autólízingben. A kedves "barát" akinek aláírtam,nem tudta fizetni a törlesztést, így nekem kell 4 millió 500 ezret 8 napon belül kifizetni. A helyzet az, hogy arról a papírról még fénymásolatot sem kaptam. Állandóan a srác nyakára járok, hogy csináljon valamit, de úgy tűnik nem nagyon érdekli a dolog .Mit tudok tenni ez ügyben? Hová fordulhatok? Gondolom a fizetésemből vonják le a tartozást. Mekkora összegre számíthatok levonáskor?

Várom válaszát:
N.S.

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben kezességet vállalt a finanszírozási szerződében úgy fizetési kötelezettsége fennáll. Az Ön által leírt helyzet tisztázása érdekében kérjük vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval, ahol együttműködésben megoldást találhatnak a problémára. A tartozás megfizetésére különböző lehetőségek vannak, ez cégenként változik, de általában van mód a részletekben történő rendezésre. A tartozás rendezésének elmulasztása esetén a finanszírozó saját szabályzatában rögzített, továbbá a vonatkozó törvényekben meghatározott és engedélyezett lépéseket teheti meg. Ezek között szerepelhet behajtás, fizetési meghagyás, végrehajtás kérése. Azonban mindez elkerülhető, ha, mint említettem, együttműködik a hitelintézettel. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot finanszírozójával és érdeklődjön a lehetőségekről!

Üdvözlettel:
Hiteldoktor