Új autó avulása lopáskárnál

2002.01.06. 10:35

Hihetetlen számomra, hogy egy három és fél hónapos autó, gyakorlatilag hibátlan állapotban a márkakereskedői értékének 82%-ára amortizálódik.

Tisztelt Kárszakértő!

A 2001.08.02-án ellopták a 3,5 hónapos FIAT Punto ELX autómat, melynek vásárláskori értéke (extrák nélkül, a biztosítás szerint) 2390000 Ft volt (2001. április 14-i forgalomba helyezés, gépkocsi átvétele 2001. április 17-én történt). A biztosító az autó lopáskori értékét 2041000,- Ft-ban határozta meg, mondván, hogy az autó 5 hónapot volt forgalomban, valójában 110 napot, ami alig több mint három hónap. A futásteljesítménye a lopáskor 8500 km volt, ennek alapján 26000 Ft-ot vont le az autó értékéből. Helyi keresettségi korrekció címen további 5%-ot vont le, amely 101.000,- Ft. A KRESZ tartozékokat értéknövelő tényezőként vette figyelembe, 5000 Ft beszámításával. Ennek alapján a gépkocsi értéke 1964000 Ft lett. Hihetetlen számomra, hogy egy három és fél hónapos autó, gyakorlatilag hibátlan állapotban a márkakereskedői értékének 82%-ára amortizálódik. Természetesen a futásteljesítmény többlete alapján nyilván jobban avul, mint egy "nem használt" autó, de például a valós forgalomban eltöltött idő 3,5 hónap helyett a megkezdett naptári hónapok szerint 5 hónapra lett felvéve, valamint az a bizonyos "keresettségi tényező", amelynek tartalma ismeretlen, ezáltal 5%-os értéke is kezelhetetlen, lényegesen befolyásolná a kártérítés összegét. Kérem legyen szíves megvizsgálni esetemet és véleményezze, érdemes-e vitatkozni a biztosítóval, vagy teljesen korrekt módon járt el. Egyáltalán milyen fórumon lehet vitatni a biztosító kárbecslését?
Várva mielőbbi válaszát, üdvözlettel Rácz Tibor
(2001. 11. 06.)

Tisztelt Uram!

A gépjárművek értéke már akkor megváltozik, amikor forgalomba helyezik, ill. elhagyja az autószalont. Az Ön által említett keresettségi tényezővel történő korrekció is létezik. A különböző gépjármű típusokra a piac nem egyformán reagál. Vannak olyan típusok, melyek keresettek, s vannak amelyek kevésbé. A biztosítók folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci viszonyokat, s ez alapján a keresettségi tényező pozitív vagy negatív korrekciót jelent egy gépjármű értékelésekor.
Természetesen Önnek lehetősége van a kártérítési összeggel kapcsolatban felülvizsgálat benyújtására. Ezt megteheti a kárt rendező egység vezetőjénél írásban vagy az illetékes biztosítótársaság központi ügyfélszolgálatánál.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.