Nem fizetett biztosítás?

2002.01.11. 00:59

Igazuk van, valóban nem mentem be az irodába bejelenteni az eladás tényét, de most ezért a főbenjáró bűnömért életem végéig bűnhődhetek?

Tisztelt Kárszakértő!

Nekem nagyon régi sérelmeim vannak kötelező biztosítással kapcsolatban, szeretném kérni a tanácsát, véleményét.
1. A kötelező felelősségbiztosítás bevezetésekor a Hungária Biztosítóval kötöttem szerződést, azonban 2 balesetmentes év elteltével eladtam a Wartburgomat, az új autóval egy másik biztosítónál kötöttem ki, ahol B0-ról indultam. Azt gondoltam ez így van rendjén, míg ki nem oktattak ismerőseim, hogy kérjek a HB-nél egy igazolást a bónus besorolásomról, és folytathatom a másik a biztosítónál ugyanazzal a besorolással. A HB-nél megtagadták az igazolás kiadását, mivel a biztosításom "nem fizetés miatt szűnt meg". Igazuk van, valóban nem mentem be az irodába bejelenteni az eladás tényét, de most ezért a főbenjáró bűnömért életem végéig (míg autóm lesz) bűnhődhetek? Egyszer a leggyilkosabb gyilkos büntetése is méltányolható, enyhítést kap, a büntetése alól felmentik. Ez soha nem évül el?
2. A másik eset is jó pár éve történt. Beletolattam egy autóba, a kár mértéke kb. 20e Ft volt. Akkor nem volt pénzem a biztosítómnak 6 héten belül megtéríteni a kárt, 2 bónus osztállyal visszasoroltak. Ezt a kárt még most is, évek múlva is megtéríthetem a biztosítómnak, vagy ezt a főbenjáró bűnömet is cipelem életem végéig?

Várom válaszát, véleményét ezekről a régi esetekről.
Köszönettel: Molnár Lászlóné
(2001. 11. 08.)

Tisztelt Asszonyom!

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet értelmében a bonus jogosultság akkor vihető át másik gépjárműre, ha az adott szerződés érdekmúlással szűnik meg. Ennek feltétele, hogy becsatolja a szerződő a szükséges bizonylatot - eladás esetén az adás-vételi szerződést -, és a szerződés a megszűnés napjáig díjjal rendezett legyen. Akkor, ha díj nem fizetéssel szűnik meg a szerződés, nem vihető tovább a bonus jogosultság. Én azt tudom tanácsolni, hogy írjon egy kérelmet a Allianz Hungária Biztosító Rt. Központi Ügyfélszolgálatára, csatolja be az adás-vételi szerződést is, és kérje a bonus igazolás kiadását.
Károkozás esetén is lehetőség van a már megszerzett bonus fokozat továbbvitelére, amennyiben az okozott kárra kifizetett kártérítést a szerződő visszafizeti a biztosítónak. Ilyenkor a kárösszeg nagyságától függően érdemes mérlegelni, hogy a visszafizetéssel mennyit nyerünk a későbbiekre is vonatkozóan. Ugyanazt tudom tanácsolni, mint az előző ügyben, írjon kérelmet a kárt rendező biztosító társaság központi ügyfélszolgálatára a visszafizetés tárgyában. Ilyen un. késedelmes visszafizetésnél számolni kell azzal, hogy valószínűleg csak a kamatokkal növelt összeg megfizetésére adnak majd engedélyt.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.